Немає жодної оселі, в якій не було б хоча б шматочка хліба. Хтось купляє мінімум, щоб завжди їсти свіжий. А хтось запасається на кілька днів, щоб раптом виявити, що хліб зачерствів або запліснявів. Випічка не псуватиметься довше, якщо її зберігати в правильному місці.
Найкраще місце для хліба
Де зазвичай люди зберігають хліб? Варіантів два: у хлібниці (або в шафі, що одне й те ж) або в холодильнику.
Прихильники останнього способу переконані: оскільки в холодильнику всі продукти виживають довше, ніж без нього, хлібу там теж місце. І вони дуже помиляються.
Експерти зі зберігання продуктів запевняють: якщо тримати буханець в холодильнику, він зачерствіє швидше, ніж при кімнатній температурі. Пояснюється це тим, що на холоді молекули крохмалю кристалізуються, і хліб стає черствим.
Проте якщо його заморозити (бажано порційною порізаним на шматочки і загорнутим у харчову плівку), цього не станеться. Коли знадобиться, можна дістати і почекати, щоб повністю розмерзся.
У чому краще тримати хліб
Хліб продається або в целофанових пакетах, або в паперових. У целофані він швидше пліснявіє, у папері – засихає (вбирає вологу і, по суті, витягує з буханця всі соки).
Саме тому випічку слід перепакувати вдома – покласти в пластиковий пакет із застібкою. Але потрібно переконатися, що він сухий.
Який хліб довше не черствіє
Це може залежати від кількох факторів:
Від складу хліба. Житній змішаний протримається 5–7 днів, а пшеничний змішаний – 3–5 днів.
Від виду борошна. Найбільший термін придатності у цільнозернового хліба – 9 днів.
Від нарізки. Найкраще зберігаються цілі буханці та половинки. Нарізаний хліб зазвичай пліснявіє швидко – не встигнете моргнути оком.
Раніше ми писали про те, як реанімувати черствий хліб