Купили хліб, не встигли з’їсти, а він вже зачерствів? Не варто засмучуватися і тим більше – викидати. Трохи нескладних маніпуляцій – і випічка буде, як свіжа.
Згадайте, скільки хліба доводиться віддавати пташкам тільки тому, що він зачерствів! А можна з’їсти й самим – якщо, звісно, на ньому немає слідів плісняви.
Ось який спосіб реанімації черствого хліба пропонує британський шеф-кухар ресторану Parker's Tavern Трістан Уелч. Його ресторан у Кембриджі відомий тим, що готує їжу з низьким рівнем відходів. Тож Трістан знає, як повертати до життя те, що залежалось у хазяйстві.
Шеф-кухар радить рясно змочити хліб водою – так, щоб він просочився нею. А потім покласти його в нагріту до 200° духовку на 5 хв.
Ось ще кілька способів розм'якшити черствий хліб.
У мікрохвильовці. Зволожте паперовий рушник, загорніть у нього хліб і покладіть у мікрохвильову піч. Кожні 10 хвилин перевіряйте ступінь м’якості – чим черствіший хліб, тим більше часу йому потрібно. Мінус цього способу в тому, що м'яким хліб буде недовго, тому його треба швидко з’їсти.
У духовці. Хліб загорніть у фольгу, духовку розігрійте до 180°. Покладіть хліб на деко. За 20 хвилин буханка стане м’якою. А якщо порізати її на скибочки, то хвилин за 5. Нехай хліб охолоне у фользі – і можна їсти.
На плиті. У каструлю чи миску налийте води – на пару сантиметрів. Хліб покладіть у друшляк і поставте на ємність з водою. Коли вода закипить, тримайте хліб над нею протягом 5 хвилин, періодично перевертаючи (принцип такий, як і в попередньому пункті – шматочки розім’якнуть швидше, ніж буханка).
У пакеті з селерою. Спосіб на любителя, оскільки хліб вбере запах овочу. Але якщо нічого не маєте проти селери або відсутня електроенергія і не реально хліб розпарити, згодиться. Тож у пакет на застібці покладіть хліб і 2-3 стебла селери – вона віддасть всю вологу випічці. Краще це робити заздалегідь, щоб у вас було принаймні 5 годин, а краще – ніч.