Ця ароматна трава, що широко використовується в кулінарії, насправді не така проста, як нам здається. Кріп не просто додає свіжості й приємного аромату стравам – він має немало плюсів для здоров’я.
Кріп не може похвалитися такою благородною репутацією, як петрушка, шпинат та інша салатна зелень. Для багатьох це майже бур’ян, який висівається сам. Між тим, він містить поживні речовини – вітаміни А та С, кальцій, залізо, антиоксиданти, харчові волокна, – дефіцит яких миттєво позначається на нашій зовнішності та здоров’ї.
У чому користь кропу
Якщо регулярно додавати у свій раціон кріп, він
Покращує травлення. Кріп містить харчові волокна, які сприяють поліпшенню травних процесів, допомагаючи запобігти таким проблемам, як закреп і розлад травлення. Також у ньому є ефірні масла, які стимулюють вироблення жовчі.
Контролює рівень поганого холестерину. Дослідження показують, що екстракти кропу з насіння та листя, а також його ефірна олія можуть значно знизити рівень поганого та загального холестерину.
Підвищує імунітет. Завдяки вітаміну С кріп допомагає організму боротися з інфекціями та хворобами.
Має протизапальні властивості. Флавоноїди та інші сполуки у складі кропу, які виявляють протизапальну дію, знижують ризик хронічних запальних станів. У тому числі, артриту і серцевих захворювань.
Підтримує здоров’я кісток. Кріп багатий кальцієм, необхідним для підтримки міцності кісткової тканини і запобігання остеопорозу.
Покращує стан волосся. Вітаміни А і С стимулюють вироблення колагену та ріст волосся. Кальцій та залізо зменшують його випадання та ламкість і зміцнюють волосяні фолікули.
Проявляє антивікові властивості. Антиоксиданти допомагають нейтралізувати вільні радикали, які відповідають за старіння шкіри, і дещо її освітлює.
Бореться із запаленням шкіри. Завдяки протизапальним властивостям допомагає зменшити подразнення, почервоніння та прищі.
Кому варто відмовитися від кропу
У цілому кріп безпечний для здоров’я і якоїсь денної норми вживання у нього немає. Однак оскільки в деяких випадках може мати побічні ефекти, його потрібно вживати обережно:
● вагітним жінкам – через ризик кровотечі;
● людям із чутливою травною системою – через вірогідність здуття живота, гази або спазми в шлунку;
● алергікам – може викликати свербіж, набряк і утруднене дихання. Якщо у вас є алергія на моркву, скоріш за все, на кріп буде теж;
● особам з низьким рівнем цукру в крові – кріп може знизити його ще більше;
● тим, у кого чутлива шкіра – вживання великої кількості кропу може викликати фоточутливість.
Вас це може зацікавити: Кому дієтологи радять забути про шпинат