Якщо ви ніколи не обрізали листя на огірках, спробуйте! Ви будете вражені, коли побачите результат.
Як зазвичай городники борються за гарний врожай огірків? Підживлюють, поливають, обробляють рослину від шкідників і грибкових захворювань.
Але є ще один спосіб, який нічого не потребує від вас, крім ножиць і трохи часу.
Чому потрібно обрізати листя
Йдеться про видалення нижнього листя рослини, тому у першу чергу ця процедура стосується огірків, які вирощуються вертикальним способом. Але навіть якщо ваші стеляться по землі, є сенс попрацювати і над ними.
Основна причина видалення нижнього листя – волога і спори грибків, які воно підхоплює з землі. Таке листя може гнити, на ньому з’являється пліснява. Усе це поширюється на кущ – він стає кволим і недієздатним або ж зовсім гине. Відсутність нижнього листя знижує ризики захворювань. Крім того, у рослини покращується повітрообмін. Для борошнистої роси це несприятлива ситуація.
Наступна причина – старе листя вже не бере участь у фотосинтезі. Воно просто марно використовує ресурси рослини, яка повинна плодоносити. Позбувшись його, ви перенаправляєте енергію на ріст плодів і молодих пагонів. Огірки швидше дозрівають і більшими ростуть.
Коли обрізати огірки
Обрізка огірків – це не одноразова акція. Процедуру слід починати, коли рослинам виповниться три-п’ять тижнів і вони досягнуть близько 50 см. Занадто рання обрізка може негативно відбитися на плодоношенні.
Для максимального ефекту обрізати огірки слід впродовж усього вегетаційного періоду.
Наскільки часто це робити – залежить від того, як швидко вони ростуть. Це приблизно раз на один чи два тижні.
Як правильно робити обрізку
Найкраще – ножицями. Вони повинні бути гострими й продезінфікованими.
Разом з нижнім листям видаліть і 4-6 нижніх бічних стебел, які витягують енергію з головного стебла.
Досвідчені городники радять не проводити обрізку після дощу або в сиру погоду і не видаляти багато листя та пагонів за один раз – рослині потрібен час на відновлення.
Вас це може зацікавити: Чому огірки ростуть кривими і як цього уникнути
Гіркі огірки: як не зіпсувати собі весь урожай