Це дуже засмучує: вирощуєш огірки, доглядаєш за ними, а потім ці апетитні колючі красунчики виявляються абсолютно неїстівними – гіркими. Розповідаємо, як уникнути розчарування.
Звідки береться гіркота
Гіркоту огіркам забезпечує кукурбітацин. Безвідносно до овочів ця хімічна сполука навіть корисна – вона має протизапальні, антимікробні властивості, сприяє підвищенню імунітету, поліпшенню роботи печінки, підшлункової залози і кишечника. Огіркам вона потрібна для захисту від шкідників. Але вийшло так, що відлякує і людей.
Кукурбітацин міститься в листі, стеблах та коренях рослини. Проте якщо огірок переживає стрес, починає інтенсивно вироблятися і в самому плоді – в шкірці та м'якоті.
Чому огірки стаю гіркими
Що саме може спричинити стрес в огірків?
Активне сонце. Огірки люблять розсіяне світло або невелику тінь. 5 днів під пекучим сонцем – і кукурбітацину в них буде з головою.
Посуха. Цей овоч любить воду, тому поливати потрібно регулярно і рясно, що ґрунт просочився водою сантиметрів на 20. Вода повинна бути теплою (23–25°). Від холодної огірки теж застресують і вироблятимуть кукурбітацин.
Спека. Господині помічали, що в спекотне літо огірки часто з гірчинкою. Так і є: висока температура запускає у них антистресовий механізм – вироблення кукурбітацину.
Виснажений ґрунт. Якщо поживних речовин у ньому мало, смачним огірки не будуть. Зокрема це проблема важких глинистих та піщаних ґрунтів. Їх потрібно підживлювати: органічними добривами – компостом, перегноєм, або мінеральними – з фосфором, калієм, магнієм, марганцем, азотом, цинком, бором тощо.
Як уникнути гіркоти
Дотримуватися правил догляду за огірками – саджати у правильному місці і створювати максимально комфортні умови для їхнього росту.
Але більш надійний варіант – купити правильний сорт насіння. Є гібридні сорта, в яких ген гіркоти просто відсутній. Це зазначається навіть на упаковці.
Скажімо, легендарне «Джерельце» («Роднічок») – саме такий вріант.
Якщо врятувати врожай не вдалося, не поспішайте викидати гіркі огірки. Замочіть їх на
12 годин у холодній воді – кукурбітацин вимивається з плодів. Якщо трохи підсолити воду, може вистачить й 6 годин. Щоправда, огірки трохи втратять у своїх смакових якостях.
Вас може зацікавити: Якщо розсада витягується: 4 лайфхаки, які можуть її зупинити