Якщо розсада витягується: 4 лайфхаки, які можуть її зупинити

Найкраща розсада – міцна і коренаста. Але інколи вона починає швидко витягуватися і перетворюється у високі й тоненькі нежиттєздатні стебельця. Що робити, щоб цього не сталося?

Причини витягування розсади

Досвідчені городники добре знають, як уникнути такої проблеми, як витягування розсади. Отже, що могло це спровокувати?

Погане освітлення. Розсаді потрібне світло – це аксіома. Щонайменше 13 годин на добу! Інакше ваші саджанці почнуть шукати його десь там, угорі, й тягнутимуться до сонця. Особливо часто це трапляється, якщо посіяли овочі надто рано, і світловий день ще короткий.

Висока температура. Якщо рослинам занадто тепло, у них краще розвивається стебло, а не коріння. Оптимальний температурний режим не для всіх видів розсади однаковий:

● стійкі до низьких температур (усі види капусти) – 13-15°C;

● помірковано теплолюбиві (селера, салат, цибуля) – 16-18°C;

● вимогливі до тепла (томати, перець, баклажани) – 20-24°C.

Зауважте, що вночі температура має бути на кілька градусів нижчою, ніж удень.

Багато води. Поливати розсаду слід раз на 4-5 днів, та й то тільки якщо ґрунт висох. І не забудьте у дні ємності, в якій вона росте, зробити дренажні отвори.

Надто густо посіяли. Якщо трохи переборщили з кількістю насіння і вчасно не пікірували розсаду, вона буде боротися за місце під сонцем. Щоб сусіди не затіняли її, ростиме вгору.

«Загодували» розсаду. Аби вона краще росла, деякі городники починають її підгодовувати. Але до того, як рослини висадять у ґрунт, їм цілком вистачає поживних речовин. Надлишок змушуватиме їх активно рости. А це, як ми розуміємо, зайве.

Як пригальмувати ріст розсади

Якщо виявите причину витягування рослин, зупинити їх буде не складно. Для цього потрібно:

● знизити температуру. На скільки градусів – орієнтуйтеся самі, виходячи з норм і показників термометра у вашій квартирі;

● зменшити кількість води і частоту поливу;

● влаштувати розсаді додаткову підсвітку з допомогою фітолампи;

підживити ретардантами – засобами, які регулюють ріст і розвиток рослин. Завдяки їм розсада всі сили направить не на те, щоб швидко рости вгору, а буде розвивати кореневу систему  і стебло. Експерти запевняють, що така розсада менше хворіє і дає кращий врожай.

Раніше ми писали: Кішка втратить інтерес до розсади, якщо скористаєтесь цим трюком

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист