Спеції не тільки додають смаку стравам, а й мають цілющі властивості. Втім, іноді вони можуть завдавати організму серйозної шкоди – якщо переборщити з дозуванням.
Переважна більшість спецій – це потужне джерело антиоксидантів, тому їхня присутність в раціоні людини не просто бажана, а необхідна.
Однак, за словами дієтолога Стефано Ерзеговезі, з біохімічної точки зору вони можуть бути небезпечними, оскільки змінюють активність певних ферментів – особливо в печінці. Це може вплинути на ефективність ліків, які ви приймаєте.
Які спеції становлять загрозу здоров’ю
Практично кожна спеція, якщо вживати її бездумно, свої плюси може перетворити на мінуси.
Наприклад, кориця багата на кумарин, який допомагає запобігти утворенню тромбів. Але вона небезпечна в поєднанні з антикоагулянтними препаратами – може спровокувати кровотечу. Натомість властивості інших лікарських засобів вона може послаблювати. Її діючі компоненти – коричний альдегід та корична кислота – в процесі перетравлювання активують рецептори, які здатні розпізнавати та виводити з організму чужорідні сполуки, серед яких і ліки. Таким чином кориця знижує концентрацію препаратів у крові й послаблює їхній терапевтичний ефект.
Куркума може пригнічувати цитохроми, які деактивують ліки в печінці, тим самим змінюючи біодоступність антикоагулянтів. Вона здатна зробити антидепресанти, антикоагулянти або протидіабетичні засоби потужнішими, ніж очікувалося. А це може мати небажані наслідки.
Імбир теж посилює дію антикоагулянтів. Крім того, послаблює вплив на організм препаратів, які знижують артеріальний тиск, що може призвести до його підвищення. А в людей із серцево-судинними захворюваннями може викликати прискорене серцебиття.
Як визначити безпечну дозу спецій
Лікарі радять пам’ятати правило, яке актуальне не тільки в ситуації зі спеціями: доза робить отруту. Буквально воно означає: навіть те, що для вас дуже корисне, у великих дозах може бути токсичним.
Правильна доза спецій (принаймні, найбільш популярних) – щіпка, яку ми здатні «захопити» пальцями. Або кінчик чайної ложки.
Якщо переборщили зі спецією, у страви з’явиться нехарактерний гіркуватий, кислуватий або гострий присмак, пояснюють експерти.
Особливо цим грішать любителі смузі, які можуть додавати спеції до великої порції напою ложками.
Але найбільший ризик передозування у осіб, які приймають концентровані харчові добавки. В одній капсулі може міститися еквівалент дво-, три- або п’ятикратному ефекту добавки спеції, що за певних обставин робить її надзвичайно токсичною.
Вас це може зацікавити: Як спеції на вашій кухні можуть стати джерелом небезпечної інфекції
Названо дві спеції, які ефективно спалюють жир на животі навіть без дієти