У людей, які контролюють свою вагу і мають резистентність до інсуліну, досить багато дієтичних обмежень. Стосуються вони і картоплі. Але їх можна не дотримуватися, якщо знати, як цей овоч правильно готувати і вживати.
Продукти з високим глікемічним індексом – табу для діабетиків та тих, хто худне. Картопля теж входить до цього списку. Однак дієтологиня Мар’яна Вукович запевняє: відмовлятися від популярного овоча не варто.
«Роками людям з інсулінорезистентністю забороняли їсти продукти, від яких не потрібно відмовлятися. Важливо лише те, як вони приготовані та з чим їх поєднувати. Що стосується картоплі, найважливіше їсти її охолодженою. Це призводить до різкого зниження глікемічного індексу», – пояснює вона.
Щоб уникнути стрибків рівня інсуліну, дієтологиня радить з’їдати перед картоплею велику порцію овочевого салату, а після трапези прогулятися на свіжому повітрі.
Загалом людям з інсулінорезистентністю Мар’яна Вукович дає наступні рекомендації:
● варити картоплю зі шкіркою – так вона збереже максимум поживних речовин;
● зберігати готову картоплю в холодильнику – холод змінює природу крохмалю та запобігає раптовим стрибкам рівня цукру в крові;
● не їсти картоплю з хлібом;
● щоб збалансувати вміст вуглеводів, додавати до картоплі корисні жири та клітковину – тобто салати.
Вас це може зацікавити: Дієтологиня назвала ідеальний час для сніданку людей з діабетом другого типу
Цукровий діабет можна визначити по очах – є одна важлива ознака, – дослідження вчених
Названо найкращий час доби для заняття спортом, коли він знижує ризик діабету