Різдвяно-новорічні свята – це чудова нагода збиратися компанією, спілкуватися і, звичайно ж, ситно їсти. Це означає, що нашій печінці загрожує серйозне навантаження. Щоб вона його витримала, дієтологи радять додати до раціону томатний сік.
Прибавка у вазі після новорічних свят – це не виняток із правила, а, скоріше, норма. Однак від алкогольних напоїв, жирних та калорійних страв страждає не тільки талія. Усе це неминуче відображається на печінці, яка відповідає за виведення токсинів з організму й жировий обмін.
Якщо не хочете терпіти біль та дискомфорт, спричинені надмірним вживанням не надто здорової їжі, дієтологи рекомендують під час свят регулярно вживати томатний сік.
Він багатий на антиоксидант лікопіном, який допомагає запобігати жировій дистрофії печінки. Вживання цього напою до, під час та після свята підтримає здоров'я органу навіть за умов підвищеного харчового навантаження. За кілька днів до Різдва можна вже вводити томатний сік у свій раціон і випивати по одній склянці на день.
Таким чином ви зробите послугу не тільки печінці, а й кишечнику. Томатний сік стимулює відтік жовчі з організму, через травний тракт виводить шкідливі речовини і нормалізує роботу кишечника. Це означає, що продукти метаболізму не накопичуються – вони виводяться з каловими масами. А отже, менше ризик виникнення газоутворення та закрепів
Ефект від вживання томатного соку можна посилити, якщо додати до нього по дрібці чорного перцю та куркуми.
Проте такий спосіб захистити печінку, нажаль, підходить не всім.
Томатний сік протипоказаний особам, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова хвороба шлунку або кишечника, панкреатит), при підвищеній кислотності шлунку, захворюваннях нирок і при несприйнятті організмом глютену. Варто обережно його вживати жінкам у період вагітності та лактації. А також людям, схильним до алергій.
У крайньому разі, можна додавати під час приготування деяких страв трохи томатної пасти.
Вас це може зацікавити: 10 найкращих продуктів для очищення печінки