Високий рівень поганого холестерину не тільки загрожує серцю та кровоносним судинам. Як показують останні дослідження, він збільшує ризик розвитку деменції.
Холестерин небезпечний тим, що закупорює артерії. Не тільки ті, що ведуть до серця – страждають і судини, які транспортують кров та кисень до мозку. Не дивно, що холестерин вважається одним із найважливіших факторів ризику розвитку хвороби Альцгеймера.
Хороша новина полягає в тому, що його рівень можна контролювати. І найперше, що слід зробити з цією метою, – скоригувати свій раціон: виключити або принаймні обмежити вживання тих продуктів, які підвищують холестерин найбільше.
Смажена їжа. Картопля фрі, чебуреки, пиріжки та пончики, смажені у фритюрі – все це дуже смачно. Однак усі ці страви містять багато насичених жирів та трансжирів, які підвищують рівень холестерину.
Солодка випічка. Тістечка та печиво – це не тільки швидкі вуглеводи і багато калорій, а й трансжири, які безпосередньо впливають на холестерин.
Газовані напої, які містять цукор. Вони сприяють ожирінню, а разом з тим підвищують рівень холестерину. Фруктоза з цих напоїв швидко метаболізується в печінці та перетворюється на жири, включаючи поганий холестерин.
Продукти з переробленого м'яса. Регулярне вживання ковбас, сосисок, бекону, в'яленого м'яса пов’язане не тільки з набором ваги. Враховуючи високий вміст насичених жирів і консервантів, вони підвищують рівень холестерину й не кращим чином впливають на здоров’я серця.
Нефільтрована кава. Еспресо або турецька кава, які готуються нефільтрованим способом, містять дитерпени – біологічно активні речовини кафестол та кахвеол. Вони мають протизапальну дію, збільшують вироблення інсуліну. Але поряд з цим є й інший бік медалі – і дитерпени підвищують рівень поганого холестерину. Їх міститься набагато менше у каві, яка під час приготування проходить через паперовий фільтр.
Морозиво. Як правило, до складу цього десерту входить молочний та кокосовий жири і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, що робить його багатим джерелом насичених жирів і цукру. Ці компоненти сприяють підвищенню рівня холестерину.
Кокосова олія та кокосове молоко. Хоча вони позиціонуються як здорові альтернативи тваринним жирам та молочним продуктам, насправді містять багато насичених жирів. У кокосовій олії їх 86% – це більше, ніж у вершковому маслі.
Вас це може зацікавити: Скільки потрібно їсти яблук, щоб легко контролювати рівень холестерину