Існує багато видів рослинної олії. І більшість з них, на думку лікарів, можуть серйозно нашкодити організму людини.
Олія – незамінний продукт на кожній кухні. На ній смажать, роблять заправки для салатів – використовують щодня і неодноразово. Враховуючи це, слід обирати не тільки ароматні, смачні та дешеві варіанти, а й корисні. Адже при нагріванні олія утворює альдегіди та поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ) – сполуки, пов'язані з різними проблемами зі здоров'ям, включаючи рак, гормональні порушення тощо.
Розповідаємо, які види олії вважаються найбільш шкідливими.
Рафінована соняшникова олія
Найпопулярніший в українців вид олії. Її мінуси – має надмірну кількість омега-6. При нагріванні (особливо вище точки димлення) ці жири легко окислюються, утворюючи токсичні альдегіди та вільні радикали, які провокують запаленням, серцеві захворювання та рак. Крім того, процес рафінування включає використання хімічних розчинників – таких, як гексан, які руйнують поживні речовини в олії.
Ріпакова олія
Зазвичай генетично модифікована олія. Її рафінують за допомогою високої температури та хімічних речовин (знову – гексан), що може призвести до утворення трансжирів та шкідливих побічних продуктів окислення, які не корисні для організму людини. Вона багата на омега-6 жирні кислоти, а їхнє надмірне споживання, особливо без балансу омега-3, може сприяти хронічному запаленню.
Кукурудзяна олія
Це також генно модифікована олія, багата на омега-6 жирні кислоти, що викликають запалення, і легко окислюється. Її часто використовують для смаження у фритюрі, а значить, вона може розкладатися на шкідливі альдегіди. За словами експертів, надлишок омега-6 на тлі дефіциту омега-3 сприяє запаленню, яке є першопричиною серцевих захворювань, ожиріння, діабету та раку. Більшість кукурудзяної олії виготовляється з використанням хімічних розчинників і проходить відбілювання та дезодорацію – процеси, які знижують рівень поживних речовин і додають кінцевому продукту шкідливих сполук.
Олія з виноградних кісточок
Незважаючи на те, що олія з виноградних кісточок рекламується як корисна, вона теж багата на омега-6 жирні кислоти та часто екстрагується хімічно за допомогою розчинників. Процес рафінування також може призвести до утворення трансжирів, які пов'язані із серцевими захворюваннями та запаленнями. Виноградна олія багата на поліненасичені жири, нестабільні при високій температурі.
Соєва олія
Має всі ті недоліки, що й попередні види рослинної олії. Тому якщо надумаєте для різноманітності придбати якусь іншу, крім соняшникової, нехай це буде не соєва.
Вас це може зацікавити: На якій олії найкорисніше смажити рибу
Експерт назвав найшкідливіший вид рослинної олії для печінки