Купити смачний і свіжий слабосолоний оселедець – це справжня лотерея. Але якщо знати «формулу» – вміти правильно вибирати, – трапезу собі точно не зіпсуєте.
Оселедець – смачна і дуже корисна риба, яку дієтологи рекомендують регулярно вводити до свого раціону через велику кількість омега-3.
Але зазвичай, купляючи його, ми беремо кота в мішку: риба може виявитися несмачною або пересоленою. Однак якість можна визначити на око. Щоб не помилитися, зважте на наступні нюанси.
Як не помилитися з якістю
Зовнішній вигляд. Вас повинен насторожити білий наліт на лусці або жовті плями. Це риба другого сорту – вона може бути з кислинкою. Якісна свіжа не повинна мати пошкоджень. Вона рівненька, спинка товста, зябра темно-червоного кольору, очі не западають. Якщо берете філе, воно повинно бути світлим – червоний колір свідчить про те, що риба погано просолена, а це небезпечно для здоров’я.
На дотик. Риба має тримати форму: якщо натиснути на тушку, вм’ятина після цього вирівнюється. Якщо вона залишилася, цей оселедець або старий, або вже підгниває – їсти його не треба. Ще один момент: луска не повинна бути слизькою або липкою.
На запах. Чуєте кислуватий запах? Йдіть далі.
Як не вибрати дуже солону рибу
На запитання, чи не солоний оселедець, продавці завжди відповідають, що ні. Але можна й не питати. Якщо в риби очі червоного кольору, скоріш за все, вона надто довго лежала в солі, і ви її просто не зможете їсти.
На дотик пересолений оселедець буде дуже щільним та пружним.
Як визначити жирність оселедця
Ця риба в принципі жирна. Але якщо надто жирної не хочете, вибирайте «стрункіші» тушки. Чим товщий животик, тим жирніший оселедець.
До речі, саме в жирних містяться молока й ікра. Їх нескладно прощупати рукою.
Вакуумний оселедець чи бочковий?
Особливої різниці немає, окрім того, що у вакуумній упаковці можуть бути консерванти. Тому уважно вивчайте етикетку: там має значитися риба, сіль, спеції і більше нічого.
Здуте пакування свідчить про те, що риба почала псуватися.
Ціла риба чи розібрана?
Велика спокуса купити розібраного оселедця – філе або пресерви: все чисте, гарне, не треба бруднити руки.
Але для того, щоб риба зберігала товарний вигляд якнайдовше, до неї додають консерванти. Для здоров’я – зайва опція. Якщо вас це однак не зупиняє, подивіться дату фасування і беріть найсвіжіший продукт.
Раніше ми писали про те, як правильно готувати кальмари.
А також давали найправильніший рецепт приготування картоплі по селянськи.