Стрес під час вагітності позитивно впливає на розумові здібності дитини

До вагітної жінки звикли відноситися як до кришталевої вази, адже їй не можна нервувати. Останні дослідження показали, що не тільки можна, а й потрібно – у розумних межах і в певні періоди.

Для розвитку мозку, легенів, регуляції метаболізму та імунної відповіді вирішальне значення має гормональна група глюкокортикоїдів. Причому її вплив на дитину починається ще до народження – гормони вивільняються у відповідь на стрес і можуть передаватися від матері до плоду. Кортизол – одним із найвідоміших гормонів стресу.

«Ми виявили, що глюкокортикоїди, присутні на ранніх стадіях вагітності в першому або на початку другого триместру, збільшують кількість певного типу клітин головного мозку, які формуються на дуже ранніх стадіях розвитку – це так звані базальні клітини-попередники. Ці клітини важливі для зростання кори головного мозку», - говорить К. Кронтира, один з учасників дослідницької групи Інституту психіатрії Макса Планка.

Для своїх досліджень вчені використовували моделі мозку, що розвивається. Вони отримані з людської шкіри або клітин крові і дозрівають у чашці Петрі.

Разом з білком ZBTB16 глюкокортикоїди впливають на розвиток кори головного мозку, у якому утворюється більше нейронів. Вчені виявили причинно-наслідкові зв'язки між  зміненою структурою мозку та здобуттям вищої освіти в пізнішому віці. І підтвердили його даними дослідження, в якому спостерігали за вагітними жінками та їх дітьми.

Але є один нюанс. Таки ефект стрес має не на всіє термінах вагітності. Одні й ті ж гомони й різний період можуть мати протилежний ефект. У кінці другого і в третьому триместрі стрес загрожує несприятливими наслідками для дитини (зокрема, підвищений ризик психічних розладів у пізнішому віці).

Це вас може зацікавити: Про що сигналізує бажання зїсти сала: це може стосуватися і вас

Як корисні для здоровя продукти зробити ще кориснішими: 5 несподіваних способів

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист