Як корисні для здоров’я продукти зробити ще кориснішими: 5 несподіваних способів

Дієтологи радять вживати більше фруктів та овочів, якщо хочете бути здоровими і в гарній формі. Але є способи, які допоможуть навіть від здорової їжі отримати набагато більше користі.

Ось що радить робити з деякими продуктами дієтолог з Бостона Марк О'Міра.

Охолоджуйте горіхи та насіння

Так, в ідеалі їх слід тримати в холодильнику – це запобігає псуванню продуктів і окисленню жирів, що містяться в них. Якщо не уникнути окислення, воно може спричинити низку проблем зі здоров'ям. Зокрема підвищити рівень поганого  холестерину і збільшити ризик серцевих захворювань.

Дайте подрібненим часнику та цибулі кілька хвилин «подихати»

У подрібненому часнику та цибулі міститься амінокислота під назвою аліїназа. Під впливом повітря вона перетворюється на аліцин, який сприяє зниженню рівня холестерину та артеріального тиску. Одне з досліджень показує, що верхній показник артеріального тиску можна таким чином знизити на вісім пунктів, а нижній – на п'ять.

Замість запечених овочей готуйте парові

Вітамін С – життєво необхідний для людини. Він міститься у багатьох овочах – наприклад, у шпинаті, броколі тощо. Проблема в тому, що в процесі тривалої термічної обробки значна його частина розщеплюється. Тому рекомендується віддавати перевагу приготуванню на пару або ж запікати протягом декількох хвилин, щоб запобігти руйнуванню вітаміну С.

Вживайте овочі з корисними жирами

Дієтолог попереджає: важливо не тільки правильно приготувати овочі, а й поєднати їх з правильними жирами. Наприклад, листова зелень багата на вітаміни А, Е і К. Вони жиророзчинні, а це означає, що їх потрібно їсти разом з жирами, щоб вони засвоювалися організмом. Корисні жири з точки зору дієтологів – це, перш за все, оливкова олія, якою слід заправляти салати. Також варто додавати до салатів авокадо – він містить жирні кислоти омега-3, які пов'язують із втратою ваги.

Їжте білу шкірку кавуна

Її всі викидають, оскільки шкірка не солодка – інколи навіть залишають на ній червону соковиту м'якоть. Між тим, біла шкірка дуже корисна. Вона містить цитрулін –  амінокислоту, що природним чином виробляється в печінці та кишечнику і допомагає організму виводити відходи та шкідливі речовини. Але більше цитруліну зайвим не буде, оскільки в організмі він перетворюється на L-аргінін, який розширює кровоносні судини та сприяє зниженню кров'яного тиску. Дослідження показують, що додавання цитруліну в раціон чоловіків робить їх більш витривалішими у спортзалі і в ліжку (ерекція триває довше).

Раніше ми розповідали: Чотири найнебезпечніші способи приготування їжі, які можуть серйозно зашкодити здоров’ю

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист