Чотири найнебезпечніші способи приготування їжі, які можуть серйозно зашкодити здоров’ю

Інколи навіть смажити на занадто сильному вогні – це ризик набрати зайву вагу або захворіти на рак.

Заради того, щоб вживати здорову їжу, дехто відмовляється від готової магазинної та від фастфуду. Але, за словами американського лікаря Майка Хансена, деякі способи самостійного приготування теж можуть бути дуже шкідливими.

Приготування на сильному вогні

Нагрівання їжі до високих температур може бути небезпечним з кількох різних причин. Одна з них – глікація, коли під дією високої температури глюкоза та фруктоза зв’язуються з білками. Кінцеві продукти глікації зупиняють процес спалювання енергії і сприяють накопиченню жиру. Особливо це небезпечно для дітей підліткового віку. У жінок глікація на 30% збільшує ризик розвитку раку грудей.

Також нагрівання їжі до високих температур може призвести до утворення транс-жирів. Дуже важливо брати до уваги точку димлення олії (найнижча вона у оливкової олії першого віджиму – 210°C) і не перевищувати її.

Миттєвий нагрів

Він призводить до утворення ефірів жирних кислот 3-MCPD – шкідливих побічних продуктів, присутніх у обробленій їжі.  Вони утворюються, коли вільні жирні кислоти з жирів реагують з іонами хлориду в солі під час процесу швидкого нагрівання при температурах вище 240°С. Ці ефіри жирних кислот 3-MCPD мають токсичний вплив на яєчка, нирки, печінку і не тільки.

Антипригарний посуд

Він покривається матеріалом під назвою політетрафторетилен (PTFE), який є різновидом поліфторалкілової речовини (PFAS). PFAS – група синтетичних хімічних речовин, стійких до тепла, води та масла, що робить їх ідеальними для використання. Однак, коли антипригарне покриття на посуді нагрівається до дуже високих температур, PFAS може потрапити в їжу, яка готується, сприяти ожирінню та деяким видам раку – зокрема, печінки, яєчок та товстої кишки.

Доктор Хансен рекомендує використовувати посуд з альтернативних матеріалів – чавуну, нержавіючої сталі чи кераміки.

Приготування на грилі

Коли жир і сік з м’яса контактують з джерелами високої температури – полум’ям та гарячим вугіллям – утворюються поліциклічні ароматичні вуглеводнів (ПАВ). Також  вони є в димі, який з’являється в процесі приготування: він може осідати на поверхні м’яса, а ще ми його вдихаємо. Дослідження показали, що споживання та вдихання ПАВ може підвищити ризик раку, включаючи рак легенів, молочної залози, сечового міхура та товстої кишки.

Зменшити утворення ПАВ під час приготування допоможе попереднє маринування м'яса та  використання кришки на грилі.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист