Ніколи не мийте курку перед приготуванням: буде повна кухня сальмонели

Що робить господиня перш за все, коли починає готувати курку? Миє її, щоб позбутися бактерій. Насправді ж, кажуть мікробіологи, таким чином вона робить тільки гірше – розповсюджує небезпечні мікроорганізми.

Чому не можна мити птицю

Вчені попереджають, що мити курку перед приготуванням не потрібно! Це може збільшити ризик серйозних захворювань, зазначає старший викладач клінічної мікробіології в Лестерському університеті Прімула Фрістоун.

У супермаркет птиця потрапляє вже готовою до приготування. Це не означає, що вона стовідсотково не містить ніяких патогенів. Відомо, що курка –  переносник дуже небезпечної для організму людини  сальмонели і кампилобактерії. Вони здатні викликати тяжкі, смертельно небезпечні захворювання з таким симптомами, як нудота, блювання, діарея, лихоманка та зараження крові.

Однак миття курки навряд чи допоможе знищити бактерії повністю. Але при цьому бактерії розповсюдяться по кухні. У процесі миття під проточною водою бризки з мікроорганізмами можуть розлетітися і потрапити на посуд, ножі, підставки, робочу поверхню. Також вони залишаться у мийці, куди ви згодом покладете ложку чи виделку.

Як запобігти розповсюдженню бактерій

Перед тим, як готувати курку, правильно все організуйте.

Вдягніть гумові рукавички.

Перекладіть птицю з магазинного пакування на чисту дошку для нарізання. Робіть це акуратно – так, що рідина, яка натекла з м’яса, не пролилася.

Добре витріть птицю паперовим рушником і відразу ж викиньте цей рушник до пакету зі сміттям.

Якщо рідина або м’ясо потрапили на робочу поверхню, її слід витерти паперовим рушником. Після цього очистити забруднене місце антибактеріальним спреєм і знову витерти рушником – насухо.  

Не забудьте потім ретельно вимити і обробити спреем дошку для нарізання, ніж,  контейнер – якщо маринували м’ясо.

І дуже добре помийте руки.

Як правильно приготувати курку

Щоб птиця була безпечною для вживання, її слід готувати за температури не нижче 75° - сальмонела такого не втримає. В ідеалі потрібно перевіряти температуру спеціальним термометром для м'яса. Або ж можна орієнтуватися на рідину, яка витікає з курки: якщо вона прозора, можна спокійно їсти.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист