Що робить господиня перш за все, коли починає готувати курку? Миє її, щоб позбутися бактерій. Насправді ж, кажуть мікробіологи, таким чином вона робить тільки гірше – розповсюджує небезпечні мікроорганізми.
Чому не можна мити птицю
Вчені попереджають, що мити курку перед приготуванням не потрібно! Це може збільшити ризик серйозних захворювань, зазначає старший викладач клінічної мікробіології в Лестерському університеті Прімула Фрістоун.
У супермаркет птиця потрапляє вже готовою до приготування. Це не означає, що вона стовідсотково не містить ніяких патогенів. Відомо, що курка – переносник дуже небезпечної для організму людини сальмонели і кампилобактерії. Вони здатні викликати тяжкі, смертельно небезпечні захворювання з таким симптомами, як нудота, блювання, діарея, лихоманка та зараження крові.
Однак миття курки навряд чи допоможе знищити бактерії повністю. Але при цьому бактерії розповсюдяться по кухні. У процесі миття під проточною водою бризки з мікроорганізмами можуть розлетітися і потрапити на посуд, ножі, підставки, робочу поверхню. Також вони залишаться у мийці, куди ви згодом покладете ложку чи виделку.
Як запобігти розповсюдженню бактерій
Перед тим, як готувати курку, правильно все організуйте.
Вдягніть гумові рукавички.
Перекладіть птицю з магазинного пакування на чисту дошку для нарізання. Робіть це акуратно – так, що рідина, яка натекла з м’яса, не пролилася.
Добре витріть птицю паперовим рушником і відразу ж викиньте цей рушник до пакету зі сміттям.
Якщо рідина або м’ясо потрапили на робочу поверхню, її слід витерти паперовим рушником. Після цього очистити забруднене місце антибактеріальним спреєм і знову витерти рушником – насухо.
Не забудьте потім ретельно вимити і обробити спреем дошку для нарізання, ніж, контейнер – якщо маринували м’ясо.
І дуже добре помийте руки.
Як правильно приготувати курку
Щоб птиця була безпечною для вживання, її слід готувати за температури не нижче 75° - сальмонела такого не втримає. В ідеалі потрібно перевіряти температуру спеціальним термометром для м'яса. Або ж можна орієнтуватися на рідину, яка витікає з курки: якщо вона прозора, можна спокійно їсти.