Не лососем єдиним: яка непримітна рибка може стати набагато кориснішою альтернативою лососю

Дослідження, проведене  фахівцями Кембриджського університету, виявило: споживання дикої риби, якою харчується лосось, може бути кориснішим, ніж сам лосось.

Лосось – бажаний «гість» на кожному столі. Навіть тому, хто вираховує кожну калорію, дієтологи не просто радять вводити в свій раціон цю рибу, а наполягають на ній.

Але останні дослідження фахівців з Кембриджського університету показали, що ми надто переоцінюємо лосось. Принаймні той, який потрапляє на наш стіл.

Справа в тому, що майже весь «морський» та «океанічний» лосось, який доступний у магазині, не має нічого спільного з морем і океаном. Його вирощують на рибних фермах, активно підгодовуючи антибіотиками, гормонами та стимуляторами росту.

Дослідження показують, що лосось, вирощений у штучній водоймі, втрачає свою цінність. Дика риба, якою його годують, має набагато більше поживних речовин.

«Внесення невеликих змін до нашого раціону щодо типу риби, яку ми їмо, може значно покращити здоров’я населення. Слід подумати про розширення асортименту дикої риби і звернути увагу на сардини, скумбрію та анчоуси, щоб мати більше необхідних поживних речовин у своїй тарілці», - радить один з авторів дослідження, доктор Девід Віллер.

Вчені проаналізували вміст поживних речовин в дикій кормовій рибі порівняно з вирощеним лососем, якого нею годували. Зосередились на дев’яти поживних речовинах, які містяться в морепродуктах і є дуже важливими для раціону людини: йод, вітамін B12, вітамін А, омега-3, вітамін D, цинк, селен, кальцій, залізо.

Для дослідження взяли дику рибу – оселедець, скумбрію, хамсу, кільку, путасу. І виявили, що концентрація поживних речовин у них вища, ніж у філе вирощеного лосося. Тому менші розміри порцій дикої риби у порівнянні з лососем задовольняють рекомендації щодо дієтичних поживних речовин. У тому числі – омега-3 жирних кислот, які знижують ризик серцево-судинних захворювань та інсульту.

Кількість кальцію була більш ніж у п’ять разів вищою у філе дикої риби. Йоду – у чотири рази. А заліза, омега-3, вітаміну В12 і вітаміну А – у півтора рази.

Тому коли в магазині вам потрапить на очі хамса або оселедець, не проходьте повз.

Вас це може зацікавити: Чому лосось програє оселедцю: як риба корисніша і як її вибирати

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист