Чому лосось програє селедцю: яка риба корисніша і як її вибирати

Хтось віддає перевагу морській рибі, бо вважає, що в ній більше корисних речовин. А хтось визнає тільки річкову. Дієтологи кажуть, що і ті, і ті мають рацію. Але є нюанси.

Чим корисна риба

Лікарі вважають, що будь-яка риба в меню – це вже добре. Бо в ній є омега-3 і омега-6 – мега корисні і вкрай необхідні для організму поліненасичені жирні кислоти. Вони захищають клітини внутрішніх органів від руйнувань. Мають протизапальні властивості. Зміцнюють кістки та суглоби і перешкоджають розвитку остеопорозу. Знижують рівень холестерину в крові, сповільнюють старіння клітин організму. Покращують пам’ять, відповідають за здоров’я волосся, нігтів та шкіри, стимулюють репродуктивну функцію.

Для того, щоб отримувати користь від риби, вводити її в раціон рекомендують хоча б двічі на тиждень.

Яка краща?

Відповідь на питання, яка риба краща, здається очевидною. Звичайно ж, морська! Вона легше засвоюється. Містить багато йоду, необхідного для правильного функціонування щитоподібної залози. І не викликає бурхливої реакції у алергіків, як це буває з прісноводною рибою (людина, в якої з’являється миттєво сип на коропа, може спокійно вживати сибас чи лосось).

Дієтологи нагадують про те, що у річковій більше заліза. Але наші річки дуже забруднені. Риба, відповідно, теж не кращої якості. Тож «голосують» за морську. Навіть попри те, що моря й океани зараз теж не дуже чисті, і що під час заморозки частина корисних речовин з морської риби втрачається.

Щоправда, зауважують: якщо вже хочете отримати максимум користі від морської риби, вживати треба ту, яка росла в природніх умовах. Не секрет, що більшість «морської» риби зараз вирощується штучно. На рибних фермах її підгодовують стимуляторами росту, антибіотиками, гормонами і барвниками. Потім все це потрапляє і в наш організм.

Як впізнати штучно вирощену морську рибу?

Якщо в супермаркеті достатній вибір тушок лосося чи форелі, більшість з нас найчастіше обирає «он ту, що яскравіша». І це велика помилка. Насправді яскравий колір властивий рибі, вирощеній штучно. У особин, виловлених у морі чи океані, м’ясо забарвлене нерівномірно. А ще в них плавники більші, ніж у фермерських. 

Серед штучно вирощуваних – форель та лосось, пангасіус, тилапія, сибас, товстолобик.  І більшість морепродуктів – креветки, морські гребінці, мідії, устриці.

Дика, зовсім дика

На щастя, люди навчилися вирощувати в неволі не всі види морської риби. Ви точно не матиме справи з «підробкою», якщо на вашому столі:

тріска. Дієтична риба. Саме з неї виробляють риб’ячий жир;

кета, горбуша, голець. У своєму складі мають надзвичайно сильний антиоксидант астаксантин;

минтай. Джерело йоду. А ще його білок в організмі людини засвоюється практично повністю;

оселедець. Має надзвичайну кількість  селену;

скумбрія. Жирна, корисна і дуже смачна;

камбала. Омега-3  в ній навіть більше, ніж у лососі;

хек, сардини, мойва, путасу, кальмари. Не піддалися людям, за що ми їм дуже вдячні.

Саме на них дієтологи рекомендують робити ставку.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист