Хтось віддає перевагу морській рибі, бо вважає, що в ній більше корисних речовин. А хтось визнає тільки річкову. Дієтологи кажуть, що і ті, і ті мають рацію. Але є нюанси.
Чим корисна риба
Лікарі вважають, що будь-яка риба в меню – це вже добре. Бо в ній є омега-3 і омега-6 – мега корисні і вкрай необхідні для організму поліненасичені жирні кислоти. Вони захищають клітини внутрішніх органів від руйнувань. Мають протизапальні властивості. Зміцнюють кістки та суглоби і перешкоджають розвитку остеопорозу. Знижують рівень холестерину в крові, сповільнюють старіння клітин організму. Покращують пам’ять, відповідають за здоров’я волосся, нігтів та шкіри, стимулюють репродуктивну функцію.
Для того, щоб отримувати користь від риби, вводити її в раціон рекомендують хоча б двічі на тиждень.
Яка краща?
Відповідь на питання, яка риба краща, здається очевидною. Звичайно ж, морська! Вона легше засвоюється. Містить багато йоду, необхідного для правильного функціонування щитоподібної залози. І не викликає бурхливої реакції у алергіків, як це буває з прісноводною рибою (людина, в якої з’являється миттєво сип на коропа, може спокійно вживати сибас чи лосось).
Дієтологи нагадують про те, що у річковій більше заліза. Але наші річки дуже забруднені. Риба, відповідно, теж не кращої якості. Тож «голосують» за морську. Навіть попри те, що моря й океани зараз теж не дуже чисті, і що під час заморозки частина корисних речовин з морської риби втрачається.
Щоправда, зауважують: якщо вже хочете отримати максимум користі від морської риби, вживати треба ту, яка росла в природніх умовах. Не секрет, що більшість «морської» риби зараз вирощується штучно. На рибних фермах її підгодовують стимуляторами росту, антибіотиками, гормонами і барвниками. Потім все це потрапляє і в наш організм.
Як впізнати штучно вирощену морську рибу?
Якщо в супермаркеті достатній вибір тушок лосося чи форелі, більшість з нас найчастіше обирає «он ту, що яскравіша». І це велика помилка. Насправді яскравий колір властивий рибі, вирощеній штучно. У особин, виловлених у морі чи океані, м’ясо забарвлене нерівномірно. А ще в них плавники більші, ніж у фермерських.
Серед штучно вирощуваних – форель та лосось, пангасіус, тилапія, сибас, товстолобик. І більшість морепродуктів – креветки, морські гребінці, мідії, устриці.
Дика, зовсім дика
На щастя, люди навчилися вирощувати в неволі не всі види морської риби. Ви точно не матиме справи з «підробкою», якщо на вашому столі:
тріска. Дієтична риба. Саме з неї виробляють риб’ячий жир;
кета, горбуша, голець. У своєму складі мають надзвичайно сильний антиоксидант астаксантин;
минтай. Джерело йоду. А ще його білок в організмі людини засвоюється практично повністю;
оселедець. Має надзвичайну кількість селену;
скумбрія. Жирна, корисна і дуже смачна;
камбала. Омега-3 в ній навіть більше, ніж у лососі;
хек, сардини, мойва, путасу, кальмари. Не піддалися людям, за що ми їм дуже вдячні.
Саме на них дієтологи рекомендують робити ставку.