Щоб уникнути потрапляння в організм токсичного мікропластику, вчені закликають відмовлятися від напоїв у пластикових пляшках і переходити на скляні. Але виявилося, що це теж досить сумнівний вибір.
Нове дослідження Французького управління з безпеки харчових продуктів показало, що напої у скляних пляшках часто містять значно більше мікропластику, ніж напої в пластикових пляшках, банках або картонних упаковках.
Мікропластик небезпечний тим, що викликає серйозні проблеми зі здоров’ям. Зокрема, порушує роботу гормональної та нервової систем, провокує ракові захворювання.
Найбільша кількість мікропластику у пляшках з пивом, солодкою газировкою та холодним чаєм. У середньому було виявлено близько 100 мікрочастинок пластику на 1 літр у скляних пляшках. Це в 5-50 разів більше, ніж у пластикових.
В пляшках з водою різниця менша – 4,5 частинок у скляних пляшках порівняно з 1,6 у пластикових.
Вчені дуже здивовані результатами – очікували на зовсім інші показники, каже одна з учасниць дослідження, Ізелін Шаїб.
Як таке можливо? Забруднення мікропластиком не спричинене склом, пояснюють дослідники. Причина криється не в тарі, а в металевих кришках – у їхньому кольоровому лаковому покритті. Воно стирається під час зберігання та транспортування, коли кришки труться одна об одну, і крихітні частинки потрапляють у напій. Під мікроскопом було виявлено дрібні подряпини на кришках – ледь помітні неозброєним оком.
На щастя, можна зменшити кількість частинок, очищаючи кришки перед герметизацією. Видування стисненим повітрям знизило їхню кількість з майже 290 до 106 на літр. Якщо до продування додавалося промивання кришечок водою та спиртом, часток мікропластику залишалося близько 90 на літр.
Науковці ще не з’ясували, які ризики становить ця проблема для здоров'я. Але точно можуть сказати: скляні пляшки – не завжди краще рішення.
Вас це може зацікавити: Вчені виявили серйозну загрозу, яку несе здоров’ю чорний пластик
Що не можна зберігати в пластикових контейнерах, щоб потім не пошкодувати