Названо найкорисніший вид хліба: не містить хімії, поліпшує травлення

Цей вид хліба вирізняється з-поміж інших не лише смаком і текстурою, але й перевагами для здоровя.

Хліб сприяє збільшенню ваги, підвищує цукор у крові та ризик серцево-судинних захворювань, практично не містить поживних для організму речовин – вже цих характеристик достатньо, щоб від нього відмовитися.

Однак не весь хліб однаковий. Є серед усіх його різновидів такі варіанти, які не просто не шкодять здоров’ю – вони приносять користь. Особливо дієтологи виділяють хліб на заквасці.

Чим хліб на заквасці відрізняється від іншого хліба

На відміну від більшості сучасних видів хліба, в яких використовуються  швидкодіючі дріжджі, закваска виготовляється шляхом повільного бродіння. Це дозволяє дріжджам і молочнокислим бактеріям з часом розщеплювати інгредієнти тіста.

Такий природний процес не лише поліпшує смак, але й змінює структуру хліба. В результаті він краще засвоюється, а його поживні речовини стають доступнішими для організму.

Користь хліба на заквасці

Покращує здоров'я кишечника і засвоєння поживних речовин.  У процесі ферментації розщеплюється глютен і фітинова кислоти – два компоненти, які часто створюють проблеми для травлення. Зокрема, люди із синдромом подразненого кишечника мають менше симптомів розладів травлення і рідше – здуття живота. А залізо, магній і цинк стають більш біодоступними, оскільки зазвичай вони поглинаються фітиновою кислотою. Зокрема, засвоєння заліза збільшується до 62% порівняно зі звичайним хлібом.

Сприяє здоровому старінню. Дослідження показують, що ферментовані продукти на основі зерна мають антиоксидантні, антигіпертензивні, антидіабетичні властивості. Усі вони пов’язані зі сповільненням процесів старіння.

Підтримує здоровий рівень цукру в крові. Вуглеводи призводить до підвищення рівня глюкози в крові під час їх перетравлення, а її швидкі сплески та падіння можуть збільшити ризик хронічних захворювань, таких як діабет. Такі стрибки глюкози дають прості вуглеводи. Молочна кислота, що утворюється під час бродіння, уповільнює перетравлення вуглеводів. Структура крохмалів закваски протистоїть швидкому розщепленню, що допомагає підтримувати стабільніший рівень енергії. Саме тому  хліб на заквасці є кращим вибором для людей з інсулінорезистентністю або переддіабетом, особливо якщо його виготовляти з цільнозернового борошна.

Має пребіотичний ефект. Випічка руйнує живі пробіотики. Однак побічні продукти ферментації, такі як олігосахариди, можуть діяти як пребіотики, які живлять здорові кишкові бактерії. Пребіотики допомагають підтримувати збалансований мікробіом, що пов'язано з кращим травленням, імунною відповіддю та регулюванням настрою.

Не містить хімії. Кислотність, що утворюється внаслідок ферментації, діє як природний консервант. Це означає, що такому хлібу не потрібні синтетичні стабілізатори для тривалого зберігання.

Вас це може зацікавити: Свіжий хліб чи підсмажений тост: що радять обирати лікарі

2 види хліба, які найбільше шкодять талії та здоровю

Де не можна зберігати хліб: зачерствіє в три рази швидше

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист