5 десертів, яких слід уникати після 50 років: погіршують пам'ять та роботу мозку

З віком наші когнітивні функції сповільнюються. Не в останню чергу – через неправильне харчування. Щоб стримати цей процес, дієтологи радять у першу чергу відмовитися від деяких видів солодощів.

Чому саме солодощі? Тому що вони містять багато цукру, який сприяє запальним процесам, зокрема – у мозку.

Ці десерти вважаються найагресивнішими по відношенню до нашого мозку.

Пончики. Серед безлічі нездорових солодких продуктів пончики – один з найгірших варіантів через поєднання цукру та великої кількості нездорових жирів. Таке харчування – з високим вмістом обробленого цукру – може збільшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, пояснюють експерти з правильного харчування. Її навіть називають «діабетом мозку» через зв’язок з високим рівнем глюкози в крові та інсулінорезистентністю. «Дослідження показують, що хронічно високий рівень глюкози в крові може сприяти пошкодженню клітин по всій нервовій системі, включаючи частини мозку, пов’язані з цим нейродегенеративним захворюванням», – каже дієтологиня Ненсі Мітчел.

Сінабони з корицею. Випічка, кориця і солодкий соус  містять комбінацію глютену, жиру і цукру, які шкідливі для кишечника й мозку. Високий  вміст цукру  може призвести до запалення, а глютен та нездорові жири сприяють когнітивному зниженню, якщо їх вживати надмірно.

Солодкі пластівці. Вони могли б бути корисними, аби не така кількість рафінованих вуглеводів та доданого цукру. Він може спричинити стрибки та падіння рівня цукру в крові, що призводить до затуманення мозку та труднощів з концентрацією уваги. Швидкі коливання рівня цукру в крові можуть ускладнити підтримку стабільної енергії мозку, що призводить до порушення когнітивних функцій.

Круасани. Чашка кави з теплим круасаном – це надзвичайно смачно й романтично. Але випічка з високим вмістом цукру та трансжирів може спричинити запалення та оксидативний стрес, що негативно впливає на здоров’я мозку та призводить до проблем із пам’яттю й концентрацією уваги. Є ще один серйозний мінус у такого роду смаколиків: високий вміст калорій при низькій поживній цінності може сприяти збільшенню ваги та порушенням обміну речовин. І функції мозку страждають від цього ще більше.

Морозиво. Хоча здається, що крижаний десерт знаходиться на різних полюсах з випічкою, насправді організму в цілому й мозку зокрема вони несуть однакову загрозу.  Надлишок цукру може призвести до стрибків та падінь рівня цукру в крові, збільшуючи ризик інсулінорезистентності та запалення, які пов'язані зі зниженням когнітивних функцій. А нездорові жири додають калорій.

Вас це може зацікавити: Як зберегти здорові зуби після 50 років

Зіпсуєте собі ніч і весь наступний день: що кардіологи категорично не рекомендують вживати на вечерю

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист