Чим корисний ревінь і кому він протипоказаний

Ревінь сприймають як доповнення до десертів. Але якщо його правильно приготувати, може стати важливою частиною здорового раціону.

У цієї дивної рослини мало прихильників. Частково – через невизначений смак: щось середнє між яблуком і селерою, трохи кислувате і терпкувате, а в готовому вигляді – водянисте. Частково – через міф про отруйність. Справді, вживати можна тільки стебла, тому що листя ревеню містить дуже багато щавелевої кислоти, яка може спричинити серйозні захворювання у людей. Особливо в тих, які схильні до утворення каменів у нирках.

Однак той, хто спробував ревінь, оцінив його смак. А якщо вживав регулярно, міг відчути і вплив на здоров’я.

Поліпшує кровотік і захищає від серцевих захворювань

Вітамін К, що у значній кількості міститься у ревені, уповільнює накопичення кальцію в артеріях, яке обмежує кровотік. Це сприяє кращій роботі серця. Додатковий захист йому забезпечують поліфеноли. А калій допомагає нормалізувати артеріальний тиск.

Зміцнює кістки

Вітамін К впливає не тільки на здоров’я артерій, а й на кістки. Він активує білок остеокальцин, який стимулює кістки відкладати кальцій. Дослідження показують, що люди з більшим споживанням вітаміну К рідше страждають від остеопорозу (зокрема, від переломів стегна).

Прискорює загоєння ран

Ще одна важлива функція вітаміну К – сприяти згортанню крові, а отже – загоєнню ран.

Допомагає контролювати вагу

Ревінь – один з найменш калорійний овочів: 21 ккал/100 г. Його можна сміливо вживати, не турбуючись про те, наберете зайві кілограми. Крім того, він багатий на клітковину, яка допомагає швидше відчувати ситість і знижує ризик переїдання.

Підтримує здоров'я кишечника та травлення

Клітковина живить корисні кишкові бактерії, підтримуючи загальне здоров'я мікробіому. А сполуки антрахінони діють як природні пом’якшувачі калу, полегшуючи симптоми закрепу.

Очищає печінку і сприяє гормональному балансу

Ревінь багатий на поліфеноли, які підтримують процеси детоксикації печінки і допомагають організму обробляти та виводити надлишок естрогену.

Регулює рівень цукру в крові

Низький вміст цукру та високий вміст клітковини допомагає стабілізувати рівень цукру в крові та уникати різкого підвищення й спаду інсуліну. Дослідження показують, що ревінь навіть може підвищувати чутливість до інсуліну.

Зміцнює імунітет

Ревінь – джерело вітаміну С, який підтримує імунну систему. Також він містить антиоксиданти антоціани у великій кількості, які допомагають боротися з оксидативним стресом в організмі та знижувати ризик хронічних захворювань.

Зменшує запалення

Протизапальна дія антоціанів пов'язана з такими захворюваннями, як хвороби серця, артрит і навіть хвороба Альцгеймера.

Що можна готувати з ревеню? Його запікають, тушкують, роблять начинку для пирогів і соуси до м’яса, а також компоти й варення.

Щоб зберегти корисні властивості, ревінь слід вживати з мінімумом цукру. Дієтологи радять підсолоджувати цей продукт солодкими фруктами – наприклад, полуницею.

Вживати ревінь краще до того, як він зацвіте. Після цвітіння стебло стає грубим і менш смачним. А ще в ньому накопичуєт

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист