Коли дієтологи радять більше вживати жирної риби, зазвичай мають на увазі лосося. І ніколи – форель, які нічим не гірша.
Поживна цінність
У форелі багато спільного з лососем. Це також жирна риба. Також багата на омега-3 жирні кислоти, які зменшують запалення в організмі. А білка, який задіяний в метаболізмі та синтезі гормонів, у ній всього на 2 г менше, ніж у лососі (відповідно 20 і 22 г на 100 г риби).
Ще один плюс на користь форелі, наявність вітаміну D. Цієї поживної речовини, якої багато хто з нас не отримує достатньо, але яка є критично важливою для здоров'я кісток та імунітету, у ній буває навіть більше, ніж в лососі (залежить від того, дика риба чи вирощена у штучній водоймі), пояснює дієтологиня Лорен Манакер.
Особливо корисна форель для людей із порушенням роботи щитовидної залози. Вона містить селен, важливий для здоров'я щитовидки.
Смакові якості
Зовнішні вигляд у лосося й форелі однаковий, тому може здатися, що й смак схожий – риба є риба. Однак це зовсім не так.
Поціновувачі риби часто віддають свій голос за форель. Кажуть, що лосось має більш рибний – специфічний – смак та аромат, що не всім подобається. У форелі смак м’якший. А значить, не потрібно готувати соуси, які замаскують рибний аромат – трохи улюблених спецій і краплі лимонного соку для буде достатньо.
Процес приготування форелі теж приємніший. Оскільки це тонша риба, вона готується швидше та рівномірніше просмажується. М’ясо в неї щільніше, ніж у лосося, проте ніжніше.
А ще форель менш жирна. Тому людям із зайвою вагою або тим, хто рахує свої калорії, вона підійде більше, ніж лосось.
Але копченою та в’яленою фореллю дієтологи радять не зловживати. Вона, як і лосось, приготований таким чином, має високий вміст натрію, що шкодить здоров’ю серця та нирок.
Вас це може зацікавити: Вчені з’ясували, яку рибу треба їсти, щоб жити довго, як японці