Лосось чи форель: яка риба корисніша й смачніша

Коли дієтологи радять більше вживати жирної риби, зазвичай мають на увазі лосося. І ніколи – форель, які нічим не гірша.

Поживна цінність

У форелі багато спільного з лососем. Це також жирна риба. Також багата на омега-3 жирні кислоти, які зменшують запалення в організмі. А білка, який задіяний в метаболізмі та синтезі гормонів, у ній всього на 2 г менше, ніж у лососі (відповідно 20 і 22 г на 100 г риби).

Ще один плюс на користь форелі, наявність вітаміну D. Цієї поживної речовини, якої багато хто з нас не отримує достатньо, але яка є критично важливою для здоров'я кісток та імунітету, у ній буває навіть більше, ніж в лососі (залежить від того, дика риба чи вирощена у штучній водоймі), пояснює дієтологиня Лорен Манакер.  

Особливо корисна форель для людей із порушенням роботи щитовидної залози. Вона містить селен, важливий для здоров'я щитовидки.

Смакові якості

Зовнішні вигляд у лосося й форелі однаковий, тому може здатися, що й смак схожий – риба є риба. Однак це зовсім не так.

Поціновувачі риби часто віддають свій голос за форель. Кажуть, що лосось має більш рибний – специфічний – смак та аромат, що не всім подобається. У форелі смак м’якший. А значить, не потрібно готувати соуси, які замаскують рибний аромат – трохи улюблених  спецій і краплі лимонного соку для буде достатньо.

Процес приготування форелі теж приємніший. Оскільки це тонша риба, вона готується швидше та рівномірніше просмажується. М’ясо в неї щільніше, ніж у лосося, проте ніжніше.

А ще форель менш жирна. Тому людям із зайвою вагою або тим, хто рахує свої калорії, вона підійде більше, ніж лосось.

Але копченою та в’яленою фореллю дієтологи радять не зловживати. Вона, як і лосось, приготований таким чином, має високий вміст натрію, що шкодить здоров’ю серця та нирок.

Вас це може зацікавити: Вчені з’ясували, яку рибу треба їсти, щоб жити довго, як японці

3 причини відмовитися від риби тілапії

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист