Вчені з’ясували, яку рибу треба їсти, щоб жити довго, як японці

Питання, що потрібно їсти, щоб в середньому жити до 84 років – як японці, турбує людей у всьому світі. Здається, відповідь на нього знайдена: рибу. Але не будь-яку.

Науковці з Медичної школи Університету в Нагої зосередилися на вивченні зв'язку між вживанням дрібної рибки цілком (включаючи голову та кістки) та ризиком смерті, зокрема від онкологічних захворювань.

У дослідженні, яке тривало кілька років,  взяло участь майже 80 тис. осіб у віці від 35 до 69 років.

Підводячи підсумки, науковці врахували стан здоров'я піддослідних, вагу, звички, гастрономічні уподобання.

Виявилося, що серед людей, в раціоні яких є дрібна риба, смертність нижча (від будь-яких причин, у тому числі від раку). Причому для жінок ці показники трохи вищі,  ніж для чоловіків. Але однаково справедливі не тільки для японців, а й у людей інших національностей.

«Ці результати показують, що включення споживання дрібної риби до щоденного раціону може бути простою, але ефективною стратегією зниження ризику смертності. Поживні та фізіологічно активні речовини, унікальні для маленької риби, можуть сприяти збереженню здоров'я», – зазначають дослідники.

Один з авторів дослідження, професор Такаші Тамура, вважає, що це дуже гарна новина. Адже маленьку рибу легко їсти всім – у томі числі дітям і людям похилого віку. Особливо, якщо йдеться про рибні консерви.

Очевидно, секрет дивовижного впливу риби на організм людини у тому, що в кістках міститься більше поживних речовин, ніж у філе. Зокрема, кальцій і вітамін А.

Серед найпоширеніших видів дрібної риби, яка доступна українцям, хамса, тюлька, бички.

Вас це може зацікавити: Яка риба найтоксичніша для організму: запамятайте ці назви

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист