Тілапія – один з найпоширеніших видів риби. Її люблять за ніжну текстуру, приємний смак і помірну ціну. Однак експерти радять не зловживати нею. Пояснюємо, чому.
Тілапія – прісноводна риба. Вона – джерело білку, селену, вітаміну В12 і ряду інших корисних мікроелементів.
Раніше основним ареалом її існування була річка Ніл. Далі тілапія поширилася в Африку та на Близький Схід. Але та риба, яку ми їмо сьогодні, здебільшого вирощена на промислових рибних фермах. І це суттєво зіпсувало її репутацію.
Попри те, що вся риба корисна за замовчуванням, є декілька причин, які повинні вас змусити задуматися, чи варто купляти саме тілапію.
Антибіотики та пестициди
Будь-яка риба, вирощена на фермах, росте в переповнених водоймах. Через велике скупчення вона часто хворіє. З бактеріальними інфекціями фермери борються за допомогою антибіотиків, а проти паразитів ефективні пестициди. Всі вони потім потрапляють у нашу тарілку і не кращим чином впливають на здоров’я – імунітет, нервову систему, розумові здібності, репродуктивні функції тощо
Бактерії
Тілапія любить харчуватися з дна, споживаючи відходи та забруднювачі воді. Це потравляє у ваш організм, коли її їсте. Таким чином можна заразитися бактеріями, які викликають біль у шлунку, блювоту та діарею.
Багато омега-6
Дієтологи радять вживати рибу, оскільки вона багата поліненасиченими жирними кислотами омега-3. Це ключовий фактор збалансованого харчування. Однак дослідження показало, що тілапія містить більше омега-6, ніж омега-3 – у співвідношенні 11:1. Високий рівень омега-6 може збільшити ризик астми, артриту та інших запальних станів. Також він здатен спровокувати підвищення артеріального тиску і утворення тромбів, значно підвищити ризики розвитку інфаркту та інсульту.
Вас це може зацікавити: Названо три популярні види риби, які лікарі не радять вживати
Вчені з’ясували, яку рибу треба їсти, щоб жити довго, як японці