Риба – цінний продукт, тому дієтологи рекомендують її їсти принаймні двічі на тиждень. Але є певні види, від яких краще утриматися: користі для здоров’я від них набагато менше, ніж шкоди.
Риба, особливо жирна та морська, – джерело омега-3 жирних кислот, білків високої біологічної цінності, вітамінів групи B, а також жиророзчинних вітамінів A і D. Вона багата йодом, фосфором, калієм, магнієм та кальцієм і має низький вміст сполучної тканини, що полегшує травлення.
З-поміж усіх видів дієтологи радять обирати ті, в походженні і якості яких ви впевнені.
Наприклад, ці три найменування мають погану репутацію.
Тілапія. Недорога риба, тому популярна. Однак вона містить велику кількість жирів і може призвести до підвищення рівня холестерину. А він у свою чергу – спровокувати серцево-судинні захворювання. Як правило, у м’ясі телапії фіксується високий рівень діоксинів – отрутохімікатів, які можуть завдати удару по здоров’ю.
Пангасіус. Риба з сімейства сомових містить вітаміни групи В, цінний білок, жирні кислоти Омега-3, залізо, кальцій, цинк. Вона легко засвоюється, зміцнює кістки, захищає організм від старіння, корисна для зору, шкіри, волосся та нігтів. Однак проблема в тому, що 90% пангасіусу виловлюють із річки Меконг у В'єтнамі – однієї з найзабрудненіших у світі. В неї потрапляють неочищені води промислових підприємств, каналізаційних стоків тощо. Подейкують, що для транспортування заморожують пангасіус теж у воді з цієї річки. Тому «корисна риба», за словами вчених, наразі може провокувати отруєння, ураження внутрішніх органів (зокрема, печінки), захворювання крові.
Морський окунь. Ця риба підходить для дієтичного харчування, оскільки має всього 82 ккал/100 г. При цьому містить багато вітамінів групи В, А, С, D та Е, кальцію, фосфору, магнію, заліза, цинку, калію, магнію, натрію, йоду. Однак вона накопичує багато ртуті та важких металів, які можуть порушувати роботу нервової, імунної, репродуктивної систем і не тільки.
Вас це може зацікавити: Названо види риби, які корисніші за лосось
Вчені з’ясували, яку рибу треба їсти, щоб жити довго, як японці