Часник здавна був відомий своїми кулінарними і лікувальними властивостями, тому в раціоні більшості людей він з’являється регулярно. Але декому не варто ним зловживати, а ще краще відмовитися від часника взагалі через потенційний ризик для здоров’я.
Для здоров’я часник – просто скарб. Він підтримує імунітет і бореться з вірусними захворюваннями, покращує травлення та прискорює метаболізм, розріджує жовч і перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі. Його використовують для лікування бронхіту та як засіб проти паразитів.
Однак цей пікантний овоч може завдати здоров’ю шкоди, якщо у вас:
● алергія на часник. Вона буває нечасто, але реакція організму, як правило бурхлива;
● проблеми зі згортанням крові. Часник – природний антикоагулянт, містить велику кількість аліцину – сполуки, яка розріджує кров. Ця властивість може бути корисною, оскільки зменшує ризик утворення тромбів. Але не для тих, хто вже приймає препарати для розрідження крові. В них часник може викликати кровотечу;
● передопераційний стан. За два тижні до оперативного втручання лікарі радять відмовитися від вживання часнику через ризик надмірної втрати крові;
● проблеми шлунково-кишкового тракту. Часник містить фруктани – тип вуглеводів, які можуть важко засвоюватися. Це загрожує загостренням симптомів при виразковій хворобі шлунку, дискомфортом і здуттям при синдромі подразненого кишечника і печією – при кислотному рефлюксі;
● низький артеріальний тиск. Цей овоч знижує рівень артеріального тиску. Якщо ви вже маєте справу з низьким кров'яним тиском, слід уникати вживання часнику;
● захворювання печінки. Часник містить сполуки, які у великих кількостях можуть бути для неї токсичними. Крім того, він може ускладнити розщеплення певних ліків, що приймаються при проблемах з печінкою, і знизити їхню ефективність;
● гіпоглікемія або цукровий діабет. Дослідження показали, що часник знижує рівень цукру в крові, що може бути корисним для людей з діабетом. Однак у пацієнтів з гіпоглікемією (низький рівень цукру в крові) або в тих, хто приймає ліки від діабету, він може спричинити надто низьке зниження рівня цукру в крові і призвести погіршення самопочуття (зокрема, до втрати свідомості);
● захворювання щитовидної залози. Гойтрогени, що містяться в часнику, можуть перешкоджати роботі щитовидної залози – пригнічувати поглинання йоду. У здорових людей це не викликає занепокоєння. А от особам, у яких діагностовано гіпотиреоз або тиреоїдит, слід бути обережними з вживанням часнику, особливо в сирому вигляді.
Вас це може зацікавити: Ця пряність служить для профілактики раку, але знають про неї не всі