Кому не можна їсти часник

Часник здавна був відомий своїми кулінарними і лікувальними властивостями, тому в раціоні більшості людей він зявляється регулярно. Але декому не варто ним зловживати, а ще краще  відмовитися від часника взагалі через потенційний ризик для здоров’я.

Для здоров’я часник – просто скарб. Він підтримує імунітет і бореться з вірусними захворюваннями, покращує травлення та прискорює метаболізм, розріджує жовч і перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі. Його використовують для лікування бронхіту та як засіб проти паразитів.

Однак цей пікантний овоч може завдати здоров’ю шкоди, якщо у вас:

алергія на часник. Вона буває нечасто, але реакція організму, як правило бурхлива;

проблеми зі згортанням крові. Часник – природний антикоагулянт, містить велику кількість аліцину – сполуки, яка розріджує  кров. Ця властивість може бути корисною, оскільки зменшує ризик утворення тромбів. Але не для тих, хто вже приймає препарати для розрідження крові. В них часник може викликати кровотечу;

передопераційний стан. За два тижні до оперативного втручання лікарі радять відмовитися від вживання часнику через ризик надмірної втрати крові;

● проблеми шлунково-кишкового тракту. Часник містить фруктани – тип вуглеводів, які можуть важко засвоюватися. Це загрожує загостренням симптомів при виразковій хворобі шлунку, дискомфортом і здуттям при синдромі подразненого кишечника і печією – при кислотному рефлюксі;

низький артеріальний тиск. Цей овоч знижує рівень артеріального тиску. Якщо ви вже маєте справу з низьким кров'яним тиском, слід уникати вживання часнику;

захворювання печінки. Часник містить сполуки, які у великих кількостях можуть бути для неї токсичними. Крім того, він може ускладнити розщеплення певних ліків, що приймаються при проблемах з печінкою, і знизити їхню ефективність;

гіпоглікемія або цукровий діабет. Дослідження показали, що часник знижує рівень цукру в крові, що може бути корисним для людей з діабетом. Однак у пацієнтів з гіпоглікемією (низький рівень цукру в крові) або в тих, хто приймає ліки від діабету, він може спричинити надто низьке зниження рівня цукру в крові і призвести погіршення самопочуття (зокрема, до втрати свідомості);

захворювання щитовидної залози. Гойтрогени, що містяться в часнику, можуть перешкоджати роботі щитовидної залози – пригнічувати поглинання йоду. У здорових людей це не викликає занепокоєння. А от особам, у яких діагностовано гіпотиреоз або тиреоїдит, слід бути обережними з вживанням часнику, особливо в сирому вигляді.

Вас це може зацікавити: Ця пряність служить для профілактики раку, але знають про неї не всі

Вчені підрахували, скільки часнику потрібно зїдати щодня, щоб знизити ризик інсульту та діабету на 25%

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист