Використання приправ – один із способів додати стравам неповторного смаку. Однак реагують на них не тільки смакові рецептори, а й весь організм: деякі приправи можуть бути корисними для здоров’я. У тому числі – запобігати раковим захворюванням.
У кожної господині є «колекція» приправ. Без деяких вона не уявляє собі приготування страв, а якісь використовує зрідка. Серед найпопулярніших – чорний перець, паприка, сушений часник, коріандр, орегано.
Про існування такої приправи, як чорний часник, багато хто навіть не чув. А є він хіба що в одиниць. Між тим, кажуть вчені, він надзвичайно корисний.
Як діє чорний часник
Чорний часник може стати чудовим союзником, якщо ви шукаєте способи профілактики раку.
Фахівці з Інституту біомедичних досліджень Маймоніда в Кордові, Іспанія, проаналізували, як він може впливати на запалення та прогресування раку простати. До цього його ефективність досліджувалася на мишах, але команда вирішила перевірити, як він діє на клітинних моделях раку простати людини.
З’ясувалося, що чорний часник здатний зменшити різні параметри агресивності пухлини.
«Лікування чорним часником зменшує запальне середовище, яке можна побачити при цьому типі раку», – повідомляє один з дослідників Рауль Луке.
Вчені припускають, що при інших видах раку часник проявляє таку саму ефективність. Тому рекомендують використовувати цей екстракт як доповнення до лікування і як засіб профілактики ракових захворювань.
Чорний часник: що це таке і чому він корисний
Чорний часник – не новий сорт відомого нам овоча. Це звичайний білий часник, що пройшов тривалу термічну обробку, в процесі якої ферментувався і змінив колір.
Він багатий антиоксидантами, може знизити рівень холестерину та кров’яний тиск, покращує кровообіг і запобігає утворенню тромбів. Корисний для травної системи та має потенціал як протипухлинний засіб.
Його використовують для заправки салатів і інших страв – наприклад, тушкованих або запечених.
Приготувати чорний часник можна власноруч, однак це тривалий і не дуже зручний процес. Овоч слід витримувати в духовці при температурі близько 60°С впродовж 40-60 днів. Крім того, він дуже пахне. Тому зручніше купляти вже готовий продукт – у вигляді порошкоподібної приправи. Знайти його нескладно в інтернет-магазинах.
Вас це може зацікавити: Названо популярний молочний продукт, який може знизити ризик раку кишечника