Часник може врятувати будь-яку страву, додавши їй пікантності. Однак австрійські вчені з’ясували, що є набагато вагоміша причина його їсти – він допоможе уникнути багатьох проблем зі здоров’ям.
Науковці з Віденського університету встановили: часник (мається на увазі сирий) може нормалізувати співвідношення «хорошого» і «поганого» холестерину в крові, благотворно впливає на печінку і захищає від тромбозу та діабету.
Щоб зробити такі висновки, їм довелося проаналізували 12 досліджень, у яких розглядався вплив часнику на здоров'я людини. І в більшості з них знайшли докази, що цей овоч здатен помітно покращити певні кардіометаболічні показники.
Одна з його важливих властивостей – сприяє зниженню рівня ліпопротеїнів низької щільності (вони накопичуються в артеріях у вигляді бляшок і провокують високий тиск) і загального холестерину. Причому рівень поганого холестерину може знизитися в 25 разів!
Цікаво, що ефективність часнику зростає при менших дозах і тривалішому періоду вживання.
Окрім того, свіжий часник позитивно впливає на індекс маси тіла (зокрема, на співвідношення об'єму талії і стегон) і знижує ризик розвитку діабету та ожиріння печінки. Забезпечує нормальне функціонування білка фібринолізину, який відіграє основну роль у процесі руйнування тромбів.
Щоб забезпечити цей ефект, слід вживати 2-3 зубчики на день.
Вас це може зацікавити: Як нейтралізувати запах часнику з рота
Як правильно додавати часник, щоб він не зіпсував смак страви