Вівсяна каша – один із найпопулярніших і найкорисних сніданків. Якщо тільки правильно її приготувати.
Вівсянка – це, перш за все, калій та магній, необхідні для нормального функціонування серця. Це кальцій та фосфор, які забезпечують міцність кісткових тканин. А також бета-глюкани (водорозчинна клітковина), що відлагоджують роботу кишківника й імунної системи, і залізо, без якого якість життя помітно падає.
Але якщо готувати вівсянку на молоці, кальцій і фітати в його складі перешкоджатимуть засвоєнню заліза, пояснює дієтологиня Гуна Біланде.
Причому такий ефект має не тільки тваринне молоко – соєве теж не сприяє засвоєнню цього корисного мікроелемента. Інші рослині варіанти будуть кращим вибором, якщо тільки вони не збагачені кальцієм.
Однак залізо – не єдина причина, чому варто відмовитися від молока у вівсянці на користь води. Крохмаль погано поєднуються з білками. Окрім того, вівсяна каша на молоці набагато калорійніша. Порція каші з 30 г крупи – це 200-250 ккал (особливо якщо заправити вершковим маслом). Поживна цінність каші в такому випадку помітно знижується. Така ж порція на воді – всього близько 90 ккал.
До того ж каша на воді засвоюється з усіма вітамінами та не перевантажує органи травлення.
Для кращого засвоєння заліза дієтологиня рекомендує готувати вівсянку на воді і поєднувати з продуктами, багатими на вітамін С.
Вас це може зацікавити: П’ять помилок у приготуванні вівсяної каші, які перетворять її на калорійну бомбу
Який інгредієнт перетворює вівсянку з корисного продукту на шкідливий