6 симптомів розладу харчової поведінки, які повинні вас насторожити

За статистикою 9% людей у світі страждає від розладу харчової поведінки. Але не всі вони, так само як і їхнє оточення, розуміють, що зіткнулися з проблемою. Розпізнати її – значить, врятувати життя.

Щовесни більшість людей сідає на дієту, щоб до літа гарно виглядати. В принципі, це навіть корисно – якщо знати міру. Але дехто так захоплюється, що не може зупинитися: зводить раціон до мінімуму калорій. Це може призвести до розладу харчової поведінки.

Існують різні варіанти цього захворювання: нервова анорексія, нервова булімія, компульсивне переїдання. Вони можуть спричинити не тільки втрату ваги, а й її збільшення. Або взагалі відсутність помітних змін – значна частина людей з розладами харчування має нормальну вагу.

Якщо вчасно не вдатися до лікування, врятувати людину не вдасться.

Британська благодійна організація з розладів харчової поведінки Beat перерахувала ранні ознаки, за якими можна виявити харчовий розлад поведінки:

● харчові звички стають дуже жорстким – людина не відступає від своїх правил;

● постійно хоче їсти одну й ту саму їжу;

● використовує набагато більше соусів  і спецій, ніж зазвичай;

● може дивно поводити себе під час їжі. Наприклад, вередувати чи нервувати;

●  нарізає їжу на дрібні шматочки чи шматочки певної форми або пересуває їжу по тарілці, перш ніж з’їсти;

● несподівано відмовляється від глютену чи м’яса.

Якщо ви помітили ці ознаки в когось із знайомих, фахівці радять не ігнорувати проблему – поговорити про неї. Але робити це слід дуже делікатно.

Важливо вибрати місце, де вас ніхто не турбуватиме і де ви почуватимете себе комфортно. Також це має бути час не до або після їжі, оскільки для людини з розладом харчової поведінки це стресовий період.

Не варто починати з фраз «Я бачу, що в тебе проблема» або «Тобі потрібна допомога».

Краще спитати, як себе почуває, чи не хоче поговорити про щось важливе.      

Самостійно люди звертаються за допомогою, як правило, в середньому через 3,5 роки після появи перших симптомів захворювання. Але чим раніше вони це зроблять, тим більше шансів на повне одужання.

За останні кілька років кількість людей, які звертаються за допомогою та лікуванням, значно зросла. За статистикою, найбільш схильні до розладів харчової поведінки дівчата у віці 12-20 років. Проте чоловіки теж не застраховані від цієї проблеми – вони становлять 25% від загальної кількості захворювань.

Раніше ми писали: Безлектинова дієта: що це і як вона впливає на організм

А також: Унікальна дієта Хейлі Помрой: як схуднути на 10 кілограмів за місяць, ні в чому собі не відмовляючи

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист