Автор нової дієти стверджує, що більшість продуктів, які вважаються корисними для організму, насправді його вбивають. Винен у цьому рослинний білок.
Стівен Гандрі – американський кардіохірург, автор книг про правильне харчування. В одній із них – «Парадокс рослин: Приховані небезпеки «здорової» їжі» - він спростував користь продуктів, які вважаються корисними, і розповів про шкоду, яку завдає організму лектин.
Що таке лектин
Лектин – це рослинний білок, який міститься в багатьох популярних продуктах. У тому числі – в картоплі, помідорах, болгарському перці, баклажанах, яйцях, молоці, деяких видах горіхів, насінні. Найбільше його у злаках та в бобових.
Він пошкоджує клітини епітелію кишківника, далі проникає в кров. Судини закупорюються, клітини й тканини не отримують достатньо кисню. В результаті може виникати синдром подразненого кишечнику, здуття, хвороба Крона, синдром хронічної втоми, артрити.
Відчувши небезпеку, імунна система починає боротися з лектинами. Але попутно знищує власні лектини, які є частиною вродженого імунітету. Це порушує «броню» від інфекцій: у осіб з дефіцитом власних лектинів спостерігається більш складний перебіг ГРВІ, бактеріальної пневмонії, туберкульозу тощо.
Які продукти дозволяються при лектиновій дієті
Щоб уникнути небажаного впливу рослинних білків, Гандрі пропонує дотримуватися дієти, яка виключає цей рослинний білок.
Без обмежень можна вживати наступні продукти.
М'ясо: куряче, качине, гусяче, яловиче, свиняче, страусине, перепелине.
Риба: тунець, лосось, біла риба.
Морепродукти: анчоуси, молюски, краби, кальмари, омари.
Фрукти: усі ягоди, авокадо.
Овочі: капуста, морква, цибуля, гриби, шпинат, спаржа, рукола, селера.
Горіхи: грецькі, кедрові, фісташки, макадамія.
Насіння: кунжут, льон, коноплі.
Борошно: мигдальне, кунжутне.
Цукрозамінники: стевія, інулін.
Що з приводу лектинової дієти думають вчені
Науковці припускають, що така дієта може буде корисною для людей із синдромом подразненого кишечника. А також для людей із зайвою вагою. Ранні дослідження показують, що відмова від продуктів, які містять лектин, сприяє покращенню загального стану організму.
Але рекомендувати це як дієту, вважають вчені, зарано. Надто мало поки що досліджень на цю тему. Натомість пропонують якихось продуктів вживати менше. А ті, які піддаються термічній обробці, правильно готувати: лектини руйнуються при температурі 100 градусів – за умови приготування впродовж 30 хвилин.
Навіть попереднє замочування (бажано на ніч) бобових та зернових допомагає зменшити вміст лектинів.