5 видів продуктів, які не можна готувати у фользі – змінюють смак і шкодять здоров’ю

Алюмінієва фольга стала незамінним помічником на кухні. Готувати в ній страви зручно і швидко. Але варто зважити на те, що на деякі продукти вона може впливати не кращим чином: змінює їхній смак, текстуру і робить шкідливими для організму.

Список страв, які господині готують у фользі, досить великий. Однак для деяких продуктів експерти з правильного харчування радять знайти інший спосіб термічної обробки.

Помідори. Кислоти, яка міститься у цьому овочі, достатньо, щоб запустити  електролітичну реакцію, що роз’їдає алюмінієву фольгу. В результаті часточки металу потрапляють в їжу і потім осідають у печінці, кістковій тканині, мозку. У невеликих кількостях алюміній не становить загрози для здоров’я людини. Але коли його накопичується багато, може стати причиною онкологічного захворювання, порушення роботи нервової системи тощо. Смак помідорів теж змінюється – вони набувають характерного металевого присмаку.

Цитрусові. Як і помідори, вони здатні розщеплювати метал. Сіль алюмінію осідає на поверхні продуктів і додає їм відчутного металевого присмаку. Тому якщо ви, наприклад, запікаєте у фользі рибу, не варто перекладати її шматочками лимону. Полийте лимонним соком, коли вже буде готова.

Спеції. Вони використовуються у будь-якій страві. А особливо в тих, що готуються на грилі. Між тим, деякі спеції можуть реагувати з алюмінієм, втягуючи його у їжу. Цим грішать, зокрема, паприка, чилі та кмин. У результаті замість приправ ми відчуваємо смак металу. Чим довше страва готується, тим більше алюмінію в неї потрапляє.

Картопля. Здавалося б, які підводні камені тут можуть бути? Просто загортаємо у фольгу картоплю і запікаємо. Однак експерти звертають увагу господинь на те, що цей овоч на 80% складається з води. Оскільки під час приготування парі немає куди подітися, вона спочатку осідає на внутрішній поверхні фольги, утворюючи конденсат, а потім повертається на картоплю. В результаті картопля виходить вологою. Окрім того таке середовище сприятливе для росту небезпечних бактерій. Зокрема, Clostridium botulinum – їхні токсини впливають на м'язи і можуть призвести до смерті.

Капуста. Напевно, цей овоч найменше товаришує з алюмінієм. Капуста у фользі змінює  колір (практично знебарвлюється), смак (маталевий присмак нікуди не дівається) і перетворюється на кашу.

Вас це може зацікавити: Чотири найнебезпечніші способи приготування їжі, які можуть серйозно зашкодити здоров’ю.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист