Той, хто періодично страждає від печії, знає, наскільки це неприємне відчуття. Щоб не переживати його знову й знову, важливо знати, як його уникнути і як швидко позбутися.
Як виникає печія
Неприємне відчуття в області грудини або під ложечкою відбувається, коли вміст шлунку потрапляє в стравохід.
У нормі цього не повинно бути. Але трапляється через неповне змикання сфінктера – заслінки, яка регулює перехід їжі з одного органа в інший. Відбувається закидання шлункового соку у стравохід (рефлюкс). Оскільки цей сік досить агресивний, він подразнює стінку стравоходу і виникає враження, ніби всередині пече.
Причини печії
Як правило, вона починається після прийому їжі. Відповідно, значення має те, що ви їли. Але насправді «провокаторів» печії набагато більше.
Їжа. Жирне, гостре, смажене стимулюють вироблення шлункової кислоти. Також шлунково-кишковий тракт реагує великою кількістю шлункової кислоти на какао і шоколад, каву, тютюн, алкоголь. Варто уникати фруктових соків, які містять багато цукру і кислоти.
Положення тіла після прийому їжі. Якщо працювати в зігнутому положенні, коли перетискається стравохід, шанси виникнення печії зростають. Так само небажана поза – горизонтальна (гальмує процеси травлення і сприяє рефлюксу).
Стрес. Він може стимулювати вироблення додаткової кількості шлункової кислоти.
Що робити, якщо почалася печія?
Якщо ви схильні до печії, при собі потрібно мати завжди засіб, який зможе її «погасити». Для цього чудово підійде мигдаль. 2-3 горішки потрібно ретельно розжувати, щоб вони перетворилися на кашу, і проковтнути. Це допоможе зв’язати шлункову кислоту.
Але майте на увазі: мигдаль повинен бути несмаженим, несолоним і без спецій.
Також при печії корисні трав’яні чаї: ромашка, аніс і фенхель.
Заспокоїти пошкоджену слизову оболонку стравоходу може допомогти сік алое вера (1 чайна ложка на склянку теплої води) і популярний домашній засіб – сода (1 чайна ложка на склянку холодної води).
Як уникнути печії
Насправді це зовсім нескладно
● їжте невеликими порціями;
● вживайте більш клітковини та білків (картоплі, білого м’яса, продуктів з борошна грубого помелу);
● добре пережовуйте. Жування стимулює вироблення слини, яка допомагає нейтралізувати шлункову кислоту;
● пройдіться після їжі. У крайньому разі, постійте. Але не сідайте й не лягайте;
● не перетискайте живіт (джинси, які щільно обтискають талію, можуть спроковувати рефлюкс).
Вас це може зацікавити: Ліки не потрібні: сильний головний біль пройде, якщо зробити кілька простих рухів