За іронією долі, саме найшкідливіша для кишечника їжа нам подобається найбільше.
«Наш кишечник населяють трильйони мікробів, які реагують на те, чим ми їх годуємо. Якщо вживати неправильну їжу, здоров’я кишечника погіршуватиметься», - пояснює дієтолог Федеріка Аматі.
Разом з цим погіршуватиметься і якість життя. Тому в наших інтересах уникати наступних продуктів.
Цукор. Блокує активність білка, який потрібний для розмноження мікрофлори кишечника, і гальмує травний процес. А це з часом загрожуватиме зайвою вагою. При цьому цукор сприяє розмноження хвороботворних бактерій, збільшує ймовірність виразкового коліту і раку кишечника.
Штучні підсолоджувачі. Вважаються здоровою альтернативою цукру, але проблема в тому, що вони сприяють розповсюдженню патогенних бактерій у кишечнику. «Мікробіом кишечника намагається їх розщепити, але підсолоджувачі складаються зі штучних хімікатів, з якими він не знає, що робити», - пояснює дієтолог Стефані Мур.
Окрім того, в процесі розщеплення виділяються побічні продукти, які вбивають корисні мікроби. Тому штучних підсолоджувачів краще уникати.
Протеїнові батончики та коктейлі. Вони дуже популярні і вважаються корисними для організму. Однак дієтологи вважають, що переважна більшість з них не сприятливі для кишечника. Вони проходять високу обробку та містять добавки і штучні підсолоджувачі. Проте деякі протеїни (наприклад, порошок кісткового бульйону без смаку або однокомпонентні рослинні варіанти) не становлять загрози для організму.
Ультраоброблена їжа. Це продукти з довгим переліком інгредієнтів, які містять барвники, консерванти, ароматизатори та підсолоджувачі. До списку такої їжі входять ковбаси, сухі сніданки з додаванням цукру, печиво, супи та локшина швидкого приготування, чіпси тощо. Найбільша проблема ультраоброблених продуктів у тому, що вони бідні поживними речовинами. Щоб насититись, їх споживають у великій кількості. Це призводить до хвороб серця та діабету 2 типу, синдрому подразненого кишечника, депресії, раку.
Страви, смажені у фритюрі. Хрустка скоринка на курячих нагетсах смачна, але шкідлива. Це через олію. Коли вона повторно нагрівається, утворюються продукти вдосконаленої глікації, які шкодять стінкам кишечника.
Алкогольні напої. Дієтологи категоричні: немає безпечної дози і безпечного виду алкоголю. Весь алкоголь без виключення токсичний для печінки й кишечника. Він вбиває корисні мікроби та порушує мікробіом. А ще послаблює стінку кишечника і викликає запалення.
Вас це може зацікавити: Хто б міг подумати: 5 продуктів, які найбільше турбуються про наш кишечник