Які продукти непомітно руйнують наш кишечник

За іронією долі, саме найшкідливіша для кишечника їжа нам подобається найбільше.

«Наш кишечник населяють трильйони мікробів, які реагують на те, чим ми їх годуємо. Якщо вживати неправильну їжу, здоров’я кишечника погіршуватиметься», - пояснює дієтолог Федеріка Аматі.

Разом з цим погіршуватиметься і якість життя. Тому в наших інтересах уникати наступних продуктів.

Цукор. Блокує активність білка, який потрібний для розмноження мікрофлори кишечника, і гальмує травний процес. А це з часом загрожуватиме зайвою вагою.  При цьому цукор сприяє розмноження хвороботворних бактерій, збільшує ймовірність виразкового коліту і раку кишечника.

Штучні підсолоджувачі. Вважаються здоровою альтернативою цукру, але проблема в тому, що вони сприяють розповсюдженню патогенних бактерій у кишечнику. «Мікробіом кишечника намагається їх розщепити, але підсолоджувачі складаються зі штучних хімікатів, з якими він не знає, що робити», -  пояснює дієтолог Стефані Мур.

Окрім того, в процесі розщеплення виділяються побічні продукти, які вбивають корисні мікроби. Тому штучних підсолоджувачів краще уникати.

Протеїнові батончики та коктейлі. Вони дуже популярні і вважаються корисними для організму. Однак дієтологи вважають, що переважна більшість з них не сприятливі для кишечника. Вони проходять високу обробку та містять добавки і штучні підсолоджувачі. Проте деякі протеїни (наприклад, порошок кісткового бульйону без смаку або однокомпонентні рослинні варіанти) не становлять загрози для організму.

Ультраоброблена їжа. Це продукти з довгим переліком інгредієнтів, які містять барвники, консерванти, ароматизатори та підсолоджувачі. До списку такої їжі входять ковбаси, сухі сніданки з додаванням цукру, печиво, супи та локшина швидкого приготування, чіпси тощо. Найбільша проблема ультраоброблених продуктів у тому, що вони бідні поживними речовинами. Щоб насититись, їх споживають у великій кількості. Це призводить до хвороб серця та діабету 2 типу, синдрому подразненого кишечника, депресії, раку.

Страви, смажені у фритюрі. Хрустка скоринка на курячих нагетсах смачна, але шкідлива. Це через олію. Коли вона повторно нагрівається, утворюються продукти вдосконаленої глікації, які шкодять стінкам кишечника.

Алкогольні напої. Дієтологи категоричні: немає безпечної дози і безпечного виду алкоголю. Весь алкоголь без виключення токсичний для печінки й кишечника. Він вбиває корисні мікроби та порушує мікробіом. А ще послаблює стінку кишечника і викликає запалення.

Вас це може зацікавити: Хто б міг подумати: 5 продуктів, які найбільше турбуються про наш кишечник

Пять симптомів раку кишечника, які не можна ігнорувати

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист