Вчені отримують все більше підтверджень тому, що вживання рослинних продуктів, у яких містяться пребіотики, надзвичайно важливе для нормального функціонування кишечника.
Продукти, багаті на пребіотики, не тільки підтримують кишкові мікроби, а й містять велику кількість клітковини, якої більшості людей не вистачає і яка теж відповідає за здоров’я мікрофлори кишечника.
Пребіотики, які можна розглядати як їжу для мікробіоми, відрізняються від пробіотиків, які містять живі мікроорганізми. Обидва потенційно можуть принести користь здоров'ю мікробіоми, але діють по-різному.
Дослідження пов'язують більш високе споживання пребіотиків з покращенням регуляції рівня глюкози в крові, кращим засвоєнням мінералів (наприклад, кальцію) та маркерами покращення травної і імунної функцій.
У новому дослідженні науковці оцінили 8690 видів продуктів харчування, щоб з'ясувати, які з них містять найбільшу кількість пребіотиків.
Результати показали, що в наявності вони є тільки в 37% цих продуктів.
Найбільший пребіотичний ефект дають:
● зелень кульбаби;
● топінамбур;
● часник;
● цибуля;
● цибуля-порей.
Ці п’ять продуктів містять від 100 до 240 мг/г пребіотиків.
Спаржа та вівсяні пластівці – від 50 до 60 мг/г.
Продукти, що містять пшеницю, ще менше.
Молочні продукти, яйця, олія та м'ясо, як правило, взагалі не містять пребіотиків.
Міжнародна наукова асоціація пробіотиків і пребіотиків рекомендує споживати 5 грамів пребіотиків щодня. Людині потрібно з'їсти близько половини невеликої цибулини, щоб задовольнити добову норму.