У шкірці деяких овочів та фруктів може міститися більше вітамінів та потрібних для організму мікроелементів, ніж у м’якоті.
Вживання деяких продуктів зі шкіркою може покращити травлення, зменшити запалення та сприяти зміцненню імунної системи.
Яблука. Шкірка містить майже половину всієї кількості клітковини, а також потужний антиоксидант кверцетин, який зменшує запалення та підтримує здоров'я мозку.
Груші. У шкірці груш клітковини ще більше. Вона допомагає регулювати рівень цукру в крові та покращує травлення.
Ківі. Його волохата шкірка не підходить алергікам – може викликати набряк гортані. Всім іншим, якщо хочуть отримати від екзотичного плоду максимум клітковини, вітаміну С та фолієвої кислоти, експерти зі здорового харчування радять не чистити ківі.
Персики. Шкірка містить нерозчинні волокна, які сприяють травленню, а також потужні антиоксиданти.
Виноград. Антиоксидант ресвератрол, який захищає серце, міститься саме в шкірці. Саме завдяки йому червоне вино вважається корисним для здоров'я.
Сливи. Темна шкірка багата на поліфеноли, які зменшують запалення та уповільнюють старіння.
Інжир. Його шкірка – джерело пребіотиків, які живлять корисні бактерії в кишечнику. Вона містить клітковину та допомагає збалансувати природну солодкість плоду.
Вишні. Більшість антиоксидантів антоціанів, які зменшують запалення та біль у м'язах, міститься саме в шкірці.
Картопля. Її шкірка багата на клітковину, калій та залізо. Незалежно від того, як ви її готуєте, дієтологи радять не чистити. Хіба що вона позеленіла – тоді бульба стає токсичною.
Морква. Шкірка моркви містить поліфеноли, які зміцнюють імунітет. Замість того, щоб чистити її, просто добре помийте – і отримаєте додаткову порцію здоров’я.
Огірки. Якщо її очистити, ви втратите більшість вітамінів (зокрема, вітамін К), клітковини та антиоксидантів. Вибирайте органічно вирощені огірки, щоб уникнути пестицидів.
Помідори. Антиоксидант лікопін, важливий для здоров'я серця та профілактики раку, міститься здебільшого в шкірці.
Баклажани. Їхня шкірка багата на насунін – антиоксидант, який захищає клітини мозку та уповільнює старіння. Вона гіркувата, але вимочування в підсоленій воді допоможе вирішити цю проблему.
Кабачки. Тонка шкірка кабачків багата на вітамін С та антиоксиданти. Очищення руйнує багато поживних речовин.
Перець. Найбільша кількість вітаміну С міститься в шкірці. Також у ній багато каротиноїдів, які захищають зір.
Вас це може зацікавити: Названо продукти, які потрібно вживати жінкам після 40 років для гормонального балансу і контролю ваги