Ворог нашої молодості – хронічне запалення організму, яке сповільнює обмін речовин, провокує різні захворювання і прискорює процеси старіння. На щастя, його можна мінімізувати, якщо правильно харчуватися.
Після 40 років всі процеси в організмі починають потроху гальмуватися. Уникнути цього природнього процесу нереально. Але можна зробити його не настільки помітним. Для цього дієтологи радять вживати овочі, які мають протизапальний ефект.
Капуста. У свій раціон слід вводити всі види. Загальна властивість – капуста містить поліфеноли, які мають сильну протизапальну дію і уповільнюють процеси старіння. У кожного виду капусти є й свої переваги для здоров’я після 40. Наприклад, білокачанна – джерело антиоксидантів сульфурофанів. Броколі містить велику кількість клітковини та кальцію.
Картопля. Найулюбленіший овоч більшості українців теж, як показують дослідження, може боротися з хронічними запаленнями. Окрім того, містить калій та клітковину, знижує тиск і рівень поганого холестерину, зменшує больові відчуття при артриті. Щоправда, має суттєвий мінус: будучи крохмалистим овочем, сприяє набору ваги. Але це залежить від способу приготування. Наприклад, запечена картопля набагато корисніша, ніж пюре, смажена чи в мундирі.
Морква. Джерело бета-каротину, який потрібен для синтезу вітаміну А. З віком кількість цього вітаміну зменшується, однак він життєво необхідний для підтримки здоров'я шкіри та шкіри. І не тільки для цього: він полішує зір, захищає клітини від впливу вільних радикалів, пов'язаних із розвитком онкологічних процесів. Важливий момент: вітамін А жиророзчинний, тому морквяний салат слід заправляти невеликою кількістю олії, в сік додавати вершки. До речі, сира морква корисніша, оскільки у термічно обробленій глікемічний індекс набагато вищий.
Болгарський перець. Містить антиоксиданти – каротиноїди та антоціани – і комплекс вітамінів, які знижують запальні процеси та захищають клітини від окислення. Захищає серцево-судинну систему: знижує рівень поганого холестерину, розріджує кров, знижує ймовірність утворення тромбів.
Листова зелень. Це просто знахідка для людини в будь-якому віці, якщо вона турбується про свій організм. Рукола, ромен, петрушка, шпинат та інша зелень низькокалорійна, міститься багато клітковини, поліфенолів та антиоксидантів, вітамінів і мінералів.
Часник. Дослідження показали, що він поліпшує здоров'я мозку і серця, імунітет, сприяє налагодженню роботи кишечника. Ще один його плюс – будучи антиоксидантом, служить для профілактики онкологічних захворювань. Всі ці властивості дуже актуальні для осіб «перехідного» віку.
Вас це може зацікавити: Названо 6 продуктів, які прискорюють старіння