Яке насіння може ефективно знизити артеріальний тиск

Не обов’язково починати день з пігулки для нормалізації тиску, аби він тримався в допустимих межах. Спробуйте просто додати до свого щоденного раціону трохи насіння. Підказуємо, яке саме найкорисніше для гіпертоніків.

Високий артеріальний тиск – не просто тимчасовий дискомфорт. Це ймовірні серйозні ускладнення для всього організму і головним чином – для серця. Тому контролювати гіпертонію надзвичайно важливо. З цією проблемою можуть впоратися деякі види насіння, пише Health Shots 

Насіння льону. Джерело клітковини, альфа-ліноленової кислоти та лігнанів, які здатні знизити систолічний і діастолічний артеріальний тиск. Також містить  антиоксиданти, які зменшують запалення. Висока концентрація клітковини в насінні льону допомагає регулювати рівень холестерину, підтримуючи здоров’я серцево-судинної системи. Дві столові ложки щодня допомагають впоратися з проблемою.

Насіння чіа. Містить велику кількість калію, магнію, клітковини та омега-3 жирних кислот. Вони роблять артерії більш еластичними і дозволяють крові текти з легкістю. Дослідження показало: 40 г насіння чіа на день протягом 12 тижнів знижують артеріальний тиск. Але здорове харчування та фізичну активність ніхто не відміняв.

Гарбузове насіння. Багате магнієм, який розслаблює кровоносні судини та знижує артеріальний тиск. Містить амінокислоту L-аргінін, яка бере участь у виробництві оксиду азоту – він ще більше розширює кровоносні судини і покращує кровотік. Однак насіння надто калорійне, тому більше 50 г на добу дієтологи вживати не рекомендують.

Насіння соняшнику. Корисне завдяки вітаміну Е (антиоксидант, який допомагає запобігти окислювальному пошкодженню кровоносних судин) та магнію (розслаблює кровоносні судини. І ще більш калорійне за гарбузове. Максимальна добова норма – 30-40 г.

Насіння кунжуту. Може покращити стан завдяки високому вмісту поліненасичених жирних кислот і клітковини. Також містить магній і лігнани, які зменшують запалення та допомагають підтримувати артеріальний тиск в нормі. Рекомендується вживати не більше 1 столової ложки на добу.

Але яким би корисним не було це насіння, декому варто споживати його дуже обережно або й зовсім відмовитися.

Перш за все це стосується людей з розладами травлення (наприклад, синдромом подразненого кишечника) – високий вміст клітковини може спричинити здуття живота, гази або дискомфорті. Особам із сечокам’яною хворобою слід обмежити споживання чіа та гарбузового насіння – вони містять оксалати, які можуть сприяти утворенню каменів.

Тим, хто приймає препарати для розрідження крові (такі як варфарин), краще уникати насіння льону та соняшнику. Омега-3 жирні кислоти мають незначні антикоагулянтні властивості, які можуть підвищити ризик кровотечі. А у алергіків певні види насіння можуть спровокувати небажану реакцію.

Вас це може зацікавити: 5 ранкових звичок, які можуть знизити артеріальний тиск краще, ніж ліки

Вчені пояснили, чи можна пити каву при підвищеному тиску

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист