Як зварити найсмачнішу каву в турці

Якщо у вас немає сучасної кавомашини і ви досі заварюєте каву у турці, зовсім нічого не втрачаєте. А якщо скористаєтеся порадами від професіоналів, зможете здивувати своєю домашньою кавою найвибагливіших гурманів.

Основні правила смачної кави

Чашечка ароматної кави з круасаном чи навіть без – найкращий початок дня. Але щоб отримати максимальне задоволення, заварювати її потрібно по всім правилам – тут важлива буквально кожна крапля, грам і хвилина. 

Посуд. Турка має бути мідною, покритою зсередини оловом чи сріблом. Замінити її не можна нічим. Її форма продумана таким чином, щоб рівномірно нагрівалася вода, кава віддавала весь свій потенціал, а смак виходив багатшим.

Вид кави. Бариста рекомендують арабіку. Робуста вийде гіркувата, а смак менш насичений.

Вода. Якщо не бутильована, то обов’язково фільтрована – без домішок хлору! Але без мінералізації, яка часто буває у фільтрах. Не жорстка і не надто м’яка – усе це не кращим чином впливає на екстракцію (проходження гарячої води крізь мелену каву під тиском, що змушує каву виділяти аромат, олії тощо).

Температура води. Холодна або підігріта до 50-70°С. Але не окріп!

Пропорції. 1:10, тобто на 1 грам кави потрібно 10 мл води. Якщо хочете насиченіший напій, спробуйте 1:8.

Процес заварювання

Тут теж можуть бути нюанси, на які ви раніше не звертали уваги.

Насипте в турку молоту каву, залийте водою і розмішайте до однорідної маси.

Ставити турку слід на найменший вогонь. Не намагайтесь заварити каву швидко – не відбудеться повної екстракції, напій вийде менш смачним. Запам’ятайте: якщо ви заварюєте каву на 100 мл теплої води, пінка повинна піднятися приблизно за 4 хвилини, на холодній воді – за 6 хвилин.

Коли з’явиться пінка (вона називається крема), її не потрібно торкатися – це порушить  екстракцію. Крема буде змінювати колір, а в залежності від нього змінюватиметься і  смак кави – від кислої до гіркої. Світла крема – кисла кава, дуже темна – гірка. Ідеальний смак – десь посередині: коли вона вже не світла, але ще не дуже коричнева.

Ще одна ознака того, що кава готова, – крема починає підійматися. Як тільки вона буде готова втекти, можна переливати в чашку.

Але пити не поспішайте. Дайте каві пару хвилин, щоб осіла гуща. І насолоджуйтеся божественним напоєм!

Вас це може зацікавити: Як зберігати каву, щоб напій не втратив смаку й аромату

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист