Якщо у вас немає сучасної кавомашини і ви досі заварюєте каву у турці, зовсім нічого не втрачаєте. А якщо скористаєтеся порадами від професіоналів, зможете здивувати своєю домашньою кавою найвибагливіших гурманів.
Основні правила смачної кави
Чашечка ароматної кави з круасаном чи навіть без – найкращий початок дня. Але щоб отримати максимальне задоволення, заварювати її потрібно по всім правилам – тут важлива буквально кожна крапля, грам і хвилина.
Посуд. Турка має бути мідною, покритою зсередини оловом чи сріблом. Замінити її не можна нічим. Її форма продумана таким чином, щоб рівномірно нагрівалася вода, кава віддавала весь свій потенціал, а смак виходив багатшим.
Вид кави. Бариста рекомендують арабіку. Робуста вийде гіркувата, а смак менш насичений.
Вода. Якщо не бутильована, то обов’язково фільтрована – без домішок хлору! Але без мінералізації, яка часто буває у фільтрах. Не жорстка і не надто м’яка – усе це не кращим чином впливає на екстракцію (проходження гарячої води крізь мелену каву під тиском, що змушує каву виділяти аромат, олії тощо).
Температура води. Холодна або підігріта до 50-70°С. Але не окріп!
Пропорції. 1:10, тобто на 1 грам кави потрібно 10 мл води. Якщо хочете насиченіший напій, спробуйте 1:8.
Процес заварювання
Тут теж можуть бути нюанси, на які ви раніше не звертали уваги.
Насипте в турку молоту каву, залийте водою і розмішайте до однорідної маси.
Ставити турку слід на найменший вогонь. Не намагайтесь заварити каву швидко – не відбудеться повної екстракції, напій вийде менш смачним. Запам’ятайте: якщо ви заварюєте каву на 100 мл теплої води, пінка повинна піднятися приблизно за 4 хвилини, на холодній воді – за 6 хвилин.
Коли з’явиться пінка (вона називається крема), її не потрібно торкатися – це порушить екстракцію. Крема буде змінювати колір, а в залежності від нього змінюватиметься і смак кави – від кислої до гіркої. Світла крема – кисла кава, дуже темна – гірка. Ідеальний смак – десь посередині: коли вона вже не світла, але ще не дуже коричнева.
Ще одна ознака того, що кава готова, – крема починає підійматися. Як тільки вона буде готова втекти, можна переливати в чашку.
Але пити не поспішайте. Дайте каві пару хвилин, щоб осіла гуща. І насолоджуйтеся божественним напоєм!
Вас це може зацікавити: Як зберігати каву, щоб напій не втратив смаку й аромату