Як зберігати каву, щоб напій не втратив смаку й аромату

Експерти кажуть, що у заводській упаковці обсмажена кава може зберігатися до двох років. Але відкрита кава свої смакові якості може втратити вже за два тижні –  якщо зберігати її неправильно.

Обсмажені кавові зерна дуже чутливості до зовнішніх факторів: поглинають сторонні запахи, вбирають вологу. До того ж ефірна олія, що виступає на поверхню, вступає в реакцію з киснем і  окислюється. Це не робить каву небезпечною для здоров’я, але впливає на її якість – вона починає гірчити і втрачає аромат. Саме тому важливо знати, які умови зберігання є оптимальними.

Правильна тара

Виробники пакують каву у вакуумну пакети зі спеціальним клапанами. Вони випускають назовні вуглекислий газ, який утворюється після обжарювання, і не пропускають кисень всередину. Це ідеальне пакування. Однак тільки до того моменту, як ви порушили його герметичність.

Щоб кава не втрачала смакових якостей, її краще пересипати у пакет із зип-застібкою.

Можна тримати у скляній тарі – контейнері або банці. Головне, щоб вона щільно закривалася.

Пластиковий контейнер – допустимий, але менш бажаний варіант, оскільки кава вбере запах пластмаси і буде несмачно.

Жерстяні банки мають таку саму проблему – «нагородять» каву металевим присмаком.

Правильне місце

Де зберігати каву – питання не менш важливе, ніж у чому.  

Обираючи для неї місце, пам’ятайте, що світло і тепло – вороги кави. Навіть якщо ви тримайте зерна чи молоту каву у герметичному посуді, але він пропускає світло, смак однак погіршиться.

Саме тому не варто виставляти її на полиці на видному місці. Поставте у шафу, куди не потрапляють сонячні промені і де немає різких перепадів температури. Це означає, що шафа біля духовки не підходить для зберігання.

Як продовжити термін придатності кави

Купляти продукти про запас – непогана звичка. Але ви нічого не виграєте, якщо ваш «запас» зіпсується. Тому без фанатизму! Оцінюйте свої споживацькі можливості, обирайте невеликі пакети кави. 

Якщо розумієте, що не встигнете випити її до закінчення терміну придатності, покладіть в морозильну камеру.

Щоправда, стосовно цього методу зберігання думки фахівців розходяться – дехто вважає, що цього краще не робити. Причина у здатності кави вбирати вологу та запахи: вона буде пахнути замороженим м’ясом, рибою, різноманітними заготовками – словом, усім тим, що лежало поряд.

Звичайно, її власний аромат після заморозки вже не буде настільки інтенсивним, як одразу після відкриття пакету. Але якщо покласти у герметичну упаковку (або навіть у кілька), шлейфу з рибним амбре точно не буде.

Вас це може зацікавити: Кава з лимоном: допомагає схуднути і поліпшує імунітет

Чому не можна пити каву відразу після їжі

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист