Чому не можна пити каву відразу після їжі

Чашка кави відразу після прийому їжі – не дуже вдала ідея. Напій не кращим чином вплине на здоровя.

Для кавоманів це норма: поснідав чи пообідав – запив чашечкою улюбленого напою. 

З одного боку це виправдано. На ситий шлунок працювати зовсім не хочеться – всі думки про те, щоб відпочити. Кава стає в такій ситуації порятунком. Вона чудово бадьорить, допомагає боротися із втомою і сонливістю, поліпшує роботу мозку.

Ще один плюс кави після їжі – подразнює стінки шлунку, сприяє підвищеному виділенню жовчі та соляної кислоти і в результаті стимулює процеси травлення.  

Однак є в цій ситуації і суттєвий мінус: такий порядок вживання кави ускладнює процеси засвоєння деяких поживних речовин організмом. Зокрема, заліза.

Експерти пояснюють це тим, що танін, який міститься в каві, перешкоджає всмоктуванню в шлунку заліза з харчових продуктів нетваринного походження (з овочів та фруктів). Воно просто виводиться з організму.

Між тим дефіцит цього мікроелементу дуже небезпечний для людини. Він призводить до розвитку анемії, погіршення загального стану (слабкості, швидкої втоми, задишки), проблем зі шкірою (починає лущитися) та волоссям (випадає).

Щоб уникнути цих неприємних явищ, вчені радять не поспішати пити каву після прийому їжі. Потрібно почекати хоча б 30 хвилин. За цей час їжа перетравиться хоча б частково (залежить від того, що було з’їдено), і організм встигне засвоїти максимальну кількість поживних речовин.

Вас це може зацікавити: Скільки чашок кави можна випивати щодня, щоб не страждати від мігрені

Кава про все розкаже: як за улюбленим видом кави визначити характер людини

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист