Новорічний стіл завжди ломиться від страв. Але варто бути дуже обережним, щоб такою кількістю смакоти не зірвати підшлункову і не зіпсувати шлунок.
До найголовнішого свята року господині готуються дуже ретельно. Саме цього дня вони повинні випробувати десяток нових салатів, всього насмажити, наварити, поставити на стіл кілька видів риба та м’яса, випічку і розщедритися на делікатеси.
Інколи не вистачає ресурсу навіть всього спробувати потроху – стільки з’їсти просто нереально. Якщо й вдається, це «асорті» перемішується в шлунку і починає довго переварюватися.
Багато їжі, несумісні продукти – справитися з таким стресом організму важко, і він починає про це сигналити: болем, спазмами, нудотою.
Аби не доводити себе до такого стану, відомий дієтолог Оксана Скиталінська радить дотримуватися правила «здорової» тарілки.
Що таке «здорова» тарілка
Умовно поділіть тарілку навпіл. Одну половину мають займати овочі та фрукти (фруктів менше, оскільки в них цукор). Овочі можуть бути запеченими, фаршированими, свіжими, квашеними.
Другу поділіть теж навпіл. Одна частина (тобто четвертина) може бути заповнена білковими продуктами – стравами з м'яса (бажано нежирного), риби, грибів, яйцями. Холодець (але не такий, на якому зверху шар смальцю в палець товщиною), домашня ковбаса – з птиці або пісної свинини, фаршировані гриби, запечена риба чи оселедець – ідеальний варіант. Щоб не було спокуси, двох м’ясних страв буде достатньо.
Інша частина – хліб та випічка. Але це не може бути що завгодно. Перевагу слід віддати варіантам з цільнозернового борошна і висівками.
Оптимальний варіант десерту – фруктові желе, штруделі.
Як налаштуватися на застілля
Якщо хочете уникнути переїдання в новорічну ніч, до неї слід готуватися заздалегідь.
Дієтолог радить за кілька днів до свята перейти на полегшений режим харчування. Ідеально, якщо у вашому раціоні переважатимуть продукти з високим вмістом клітковини (запечені овочі, капуста – квашена або тушкована). Вона поліпшує роботу кишківника, а значить, їжа краще перетравлюватиметься.
Також слід звернути увагу на пиття. Потрібно вживати багато теплої води з лимоном – вона вимиває токсини з організму. Дуже корисно пити зелений чай – він поліпшує роботу печінки. Або відвар шипшини, який до всього ще й містить велику кількість вітаміну С, необхідного в період підвищеної захворюваності на ГРВІ.
Раніше ми писали про те, які продукти після заморозки стають кориснішими
А також розповідали, від яких чаїв плавиться жир