Поживну цінність продуктів вбиває не тільки термічна обробка, а й тривале зберігання. Зате якщо їх заморозити, в деяких із них вітамінів та мікроелементів стане навіть більше, ніж у свіжих.
Вчені Каліфорнійського університету з’ясували, що без холодильника більшість овочів втрачають майже 15% вітаміну С протягом першої доби.
В холодильнику вони протримаються трохи довше. Але вже за 5-7 днів ви не дорахуєтесь майже половини вітамінів С, А, В, Е. Щоб не допустити такої втрати, потрібно дотримуватися не тільки температурного режиму, а й мати відповідне освітлення.
Якщо ж овочі та зелень заморозити, в них збережеться набагато більше поживних речовин. Звичайно, такий трюк можна зробити не з усіма овочами.
Шпинат
Його обожнюють за низьку калорійність (23 ккал/100 г) і високий вміст клітковини. Усього 100 г цього корисного продукту – і ви маєте 50% добової норми вітамінів А і B9, 30% вітаміну С. Але якщо зірваний шпинат пролежить в холодильнику тиждень, він збідніє майже на 75% вітаміну С. Після заморожування його кількість практично не зміниться. Зате зникне ледь відчутна гіркота, яка для нього характерна.
Брокколі
Джерело вітамінів С (у 100 грамах майже сто відсотків денної норми), К1, В9, дев'яти незамінних амінокислот. Однак більше п'яти днів зберігати брокколі в холодильнику дієтологи не радять – вітаміни руйнуються. А от у замороженій капусті вони зберігаються. Британські вчені провели заміри і виявили, що в замороженій брокколі вітаміну С і лютеїну стало більше, ніж у свіжій. А бета-каротину (сприяє покращенню роботи мозку, пам’яті, зору) – майже в чотири рази більше. От вам і перевага заморозки над свіжим продуктом!
Горошок і стручкова квасоля
Рослинний білок, клітковина, марганець, вітаміни групи В – корисний «букет» горошку та квасолі. На п’ятий день після того, як їх зірвали, рівень вітамінів і мікроелементів починає різко падати. Якщо ж бобові заморозити, наприклад, вітамінів А і К в них стане більше.
Морепродукти
Більшість людей віддає перевагу охолодженій рибі та морепродуктам, вважаючи їх якіснішими, ніж заморожені. Але купити справді свіжу охолоджену рибу в тих регіонах, де вона виловлюється. Оскільки вона псується за 7-10 днів, для транспортування її, як правило, заморожують, потім розморожують в продають в супермаркетах, як охолоджену. Хоча вона вже встигла втратити купу корисних властивостей.
Між тим, жирні кислоти (омега-3), вітаміни D та B2 при мінусовій температурі не руйнуються. Тому робіть в магазині правильний вибір.