Як виховати впевнену в собі дитину: 4 простих правила

Впевнена у собі дитина стає впевненою у собі дорослою людиною. У більшості випадків – успішною і щасливою. Це чудовий аргумент для люблячих батьків навчити чадо вірити в себе.

Є одна проблема: діти беруть приклад зі старших. Відповідно, щоб виховати впевнену в собі дитину з міцною психікою і нормальною самооцінкою, батькам потрібно теж бути такими. Але якщо вони хоча б усвідомлюють свої «мінуси», це вже добре. В будь-якому разі, варто спробувати.

Навчіть дитину робити вибір

Це потрібно починати змалечку – нехай вибирає, які штанці вдягнути в садочок, з якої чашки пити чай, як назвати котика, яку казку читати на ніч, якою дорогою йти додому. Хобі, заняття у вільний час – це теж право вибору дитини. Завдання батьків – показати, що є варіанти, і запропонувати спробувати всього потроху.

Поясніть, що невдача – тимчасове явище

«Не опускати руки, ніколи не здаватися, з будь-якої ситуації є вихід» – повторюйте це дитині, як мантру. Так, сьогодні не вийшло гарно з’їхати з гори на лижах. Але це поки що не вийшло: зробимо роботу над помилками, потренуєшся – і обов'язково вийде. Не зумів намалювати аквареллю пейзаж, але обов'язково намалюєш пізніше. Ти все зможет, якщо докладеш зусиль – ось напрямок, за яким слід спрямовувати дитину.

Демонструйте свою любов

Батьківська любов безумовна. Вона не залежить від успіхів чи невдач. Мама з татом люблять не за призове місце у турнірі з гімнастики, не за те, що чадо швидше за всіх бігає, і не за гарні оцінки. Психологи кажуть, що зв'язку між хорошими оцінками та теплими почуттями батьків взагалі не повинно бути. Дитина повинна відчувати, що її люблять просто тому, що вона є.

Правильно хваліть

Зазвичай, аби похвалити, батьки кажуть, що донька чи син «най-най-най»: красивіші, спритніші, розумніші тощо. Психологи не радять вживати таке формулювання – воно протирічить попередньому правилу виховання. Натомість скажіть дитині, що вона унікальна, і що ви любите її такою, якою вона є. Таке почути набагато приємніше.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист