Як приготувати безе й зефір без яєць: з продукту, який ми завжди викидаємо

Ця альтернатива яйцям задовольнить навіть вегетаріанців: замість яєць можна використовувати аквафабу. Ніколи її не бачили? А от і ні! Просто не знали, що цей продукт саме так називаються.

Що таке аквафаба

Аквафаба – це рідина, в якій варилися боби. Та сама каламутна і троти тягуча водичка, яку всі зливають з банок з консервованим горошком або квасолею.

Під час термічної обробки в неї перейшли вуглеводи та білки з бобів. Тому якщо збивати аквафабу міксером, вона стане густою і повітряною, як білкова маса. У такому вигляді її можна додавати до тіста –  випічка стане пишною і добре підніматиметься.

Як вгадати з кількістю аквафаби

На око додавати не вийде – можна зіпсувати випічку. Важливо знати точне співвідношення аквафаби до яйця. І кулінари його вже вирахували:

1 столова ложка аквафаби – 1 яєчний жовток

2 столові ложки –1 яєчний білок

3 столові ложки – 1 яйце

Куди можна додавати аквафабу

Її можливості дуже широкі – з неї можна  готувати випічку, десерти і не тільки.

Аквафаба підходить для приготування мусів, безе, кексів, тортів, млинців, морозива, кремів і навіть домашнього майонезу.

Чим корисна аквафаба

Її перевага перед звичайними яйцями, перш за все, в тому, що від неї не можна заразитися сальмонелозом.

Також аквафаба не містить холестерину, жирів і в ній дуже мало калорій.

Проте по деяким параметрах вона програє яйцям. Скажімо, вміст білку в ній майже в 10 разів менший. Вона може провокувати здуття (через олігосахариди і сапоніни – складні для перетравлення сполуки). І дуже недовго, в порівнянні з яйцями, зберігається – не більше трьох днів.

Як зробити аквафабу в домашній умовах

Якщо аквафаба – те, що вам потрібно, це не означає, що заради каламутної водички відтепер доведеться купляти десятками банки з бобами і переводити на це великі гроші. Її можна приготувати власноруч.

Для цього потрібно замочити боби (найкраще – квасолю або нут, але можна й горох) на ніч – 1 склянку в 4 склянках води. Потім воду злити, боби промити, залити 3 склянками води і варити на мінімальному вогні під кришкою до готовності. За цей час частина води повинна википіти і покривати боби менш ніж на 1 сантиметр.

Після того, як вариво повністю охолоне під кришкою, його проціджують через сито. Аквафаба готова!

До речі, для неї годиться квасоля будь-якого кольору. Але якщо плануєте додавати до світлого десерту, червону краще не брати – вона підфарбує аквафабу.

Раніше ми писали про те, як правильно готувати омлет

А також – як варити кальмарів, щоб вони не стали гумовими

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист