Ця альтернатива яйцям задовольнить навіть вегетаріанців: замість яєць можна використовувати аквафабу. Ніколи її не бачили? А от і ні! Просто не знали, що цей продукт саме так називаються.
Що таке аквафаба
Аквафаба – це рідина, в якій варилися боби. Та сама каламутна і троти тягуча водичка, яку всі зливають з банок з консервованим горошком або квасолею.
Під час термічної обробки в неї перейшли вуглеводи та білки з бобів. Тому якщо збивати аквафабу міксером, вона стане густою і повітряною, як білкова маса. У такому вигляді її можна додавати до тіста – випічка стане пишною і добре підніматиметься.
Як вгадати з кількістю аквафаби
На око додавати не вийде – можна зіпсувати випічку. Важливо знати точне співвідношення аквафаби до яйця. І кулінари його вже вирахували:
1 столова ложка аквафаби – 1 яєчний жовток
2 столові ложки –1 яєчний білок
3 столові ложки – 1 яйце
Куди можна додавати аквафабу
Її можливості дуже широкі – з неї можна готувати випічку, десерти і не тільки.
Аквафаба підходить для приготування мусів, безе, кексів, тортів, млинців, морозива, кремів і навіть домашнього майонезу.
Чим корисна аквафаба
Її перевага перед звичайними яйцями, перш за все, в тому, що від неї не можна заразитися сальмонелозом.
Також аквафаба не містить холестерину, жирів і в ній дуже мало калорій.
Проте по деяким параметрах вона програє яйцям. Скажімо, вміст білку в ній майже в 10 разів менший. Вона може провокувати здуття (через олігосахариди і сапоніни – складні для перетравлення сполуки). І дуже недовго, в порівнянні з яйцями, зберігається – не більше трьох днів.
Як зробити аквафабу в домашній умовах
Якщо аквафаба – те, що вам потрібно, це не означає, що заради каламутної водички відтепер доведеться купляти десятками банки з бобами і переводити на це великі гроші. Її можна приготувати власноруч.
Для цього потрібно замочити боби (найкраще – квасолю або нут, але можна й горох) на ніч – 1 склянку в 4 склянках води. Потім воду злити, боби промити, залити 3 склянками води і варити на мінімальному вогні під кришкою до готовності. За цей час частина води повинна википіти і покривати боби менш ніж на 1 сантиметр.
Після того, як вариво повністю охолоне під кришкою, його проціджують через сито. Аквафаба готова!
До речі, для неї годиться квасоля будь-якого кольору. Але якщо плануєте додавати до світлого десерту, червону краще не брати – вона підфарбує аквафабу.
Раніше ми писали про те, як правильно готувати омлет
А також – як варити кальмарів, щоб вони не стали гумовими