Омлет – найпростіша страва, яку тільки можна було вигадати. Її зможе приготувати й дитина. При цьому навіть досвідчені господині готують омлет неправильно.
Чому молоко зайве
Омлет – один з найпоширеніших видів сніданку. Готується швидко. Корисний, адже яйця – джерело поживних речовин, вітамінів і мінералів, до того ж містять мало жирів і калорій. Але зазвичай страва псується, коли яйця поєднуються з молоком. Досвідчені шефи кажуть, що цієї комбінації слід уникати.
В чому проблема? Вважається, що молоко робить омлет ніжнішим. Насправді все відбувається з точністю до навпаки: саме молоко позбавляє страву пружності. Заодно втрачається і смак, і аромат продукту.
Секрет повітряного омлету аж ніяк не в добавках, а в якості (і свіжості) яєць та правильному приготуванні.
Секрет приготування пишного омлету
Щоб омлет вийшов легким та пишним, яйця потрібно добре збити. Для цього білки відділяються від жовтків. Білки збиваються в круту піну (як на безе). До жовтків додається сіль і добре розмішується виделкою. Далі все об’єднується й акуратно перемішується лопаткою знизу вгору, щоб білки не осіли.
Гарно розігріту пательню потрібно змазати вершковим маслом і краплею рослинної олії. Викласти омлет, накрити кришкою і смажити на помірному вогні до готовності. Перевернути і трохи підсмажити з іншої сторони.
В результаті виходить надзвичайно пишний омлет. А точніше – яєчне суфле.
Омлет від Євгена Клопотенко
Відомий український шеф Євген Клопотенко теж голосує за омлет без молока. Але його рецепт відрізняється від попереднього.
Євген радить збити яйця виделкою або вінчиком – так, щоб не було піни. Смажити на пательні з тонким дном – гарячій, але не надто розпеченій, на олії й вершковому маслі. Омлет слід потримати пару хвилин під кришкою, потім перевернути й смажити ще секунд 30.