Заморожування дозволяє зберігати м'ясо тривалий час. Але інколи в морозилці воно покривається білими плямами, які виглядають дуже неапетитно і підозріло. Схоже на те, що продукт зіпсувався. А що з цього приводу кажуть експерти?
Чому м’ясо вкривається плямами
Білі (іноді – сірі) плями, які з’являються на м’ясі у процесі заморожування, це не пліснява і не гниття, пояснюють експерти зі збереження продуктів харчування. Це так званий морозний опік.
У процесі заморожування з м’яса починає випаровуватися волога і залишає після себе сухі кристали світлого кольору, які візуально нагадують плями.
Чи безпечний морозний опік для здоров'я
Хоч морозний опік виглядає непривабливо, загрози здоров'ю не становить. Не бійтеся їсти яловичину, що трохи зблідла! Але будьте готові до того, що її смак та текстура трохи змінилися. Загалом вона стане сухішою, ніж була раніше. А ще вам здаватиметься, що це м’ясо дуже старе, навіть якщо воно полежало в морозильній камері два тижні.
Як правильно зберігати м’ясо
Чи можна уникнути морозних опіків? Можна!
Звичайно, втрата вологи при замерзанні неминуча. Але її можна мінімізувати.
Чим нижча температура в морозильній камері, тим більше шансів, що м’ясо не втратить своїм смакових якостей. Експерти радять підтримувати її в межах -20°С і не відкривати часто морозилку – коливання температур замороженим продуктам не на користь.
Важливу роль відіграє і правильне пакування продукції. М'ясо має бути упаковане щільно. Перед заморожуванням його слід покласти в пакет, який герметично закривається. З нього потрібно видалити максимум повітря, а в ідеалі – все (у цьому випадку дуже згодилося б вакуумне запечатування).
Ще один варіант заморожування – глазурування м’яса. Спочатку підморозьте його без упаковки на тарілці в морозильній камері протягом двох годин. Потім занурте у воду і знову поверніть до холодильника. Коли шар льоду затвердіє, герметично упакуйте і зберігайте в морозилці.
Найкраще вжити протягом 2 місяців після заморожування.
Вас це може зацікавити: Скільки м'яса потрібно організму на тиждень