На Великдень у кожній родині зазвичай фарбується більше яєць, ніж потрібно, тому їх доводиться їсти посиленими темпами – щоб не зіпсувалися. Але дієтологи не радять зловживати цим продуктом. Тож скільки можна з’їсти яєць без проблем?
До недавнього часу вважалося, що яйця не можна їсти щодня, тому що жовток – джерело поганого холестерину. Однак завдяки новим науковим дослідженням правила споживання яєць змінилися. Тепер допускається одне-два на день.
Але, кажуть дієтологи, коли ми говоримо два, маються на увазі невеликі яйця. Втім навіть їх у такій кількості можна не всім.
«Людям, які мають проблеми з жовчним міхуром, його функцією, або тим, хто переніс операцію на жовчному міхурі, варто вживати яйця без жовтка – він може стати великою проблемою для секреції жовчі. Для білка обмежень немає. Навіть якщо ви з'їсте 10 штук, отримаєте стільки ж білка, скільки міститься в 100 грамах білого м'яса індички», – пояснює дієтологиня Ягода Йорга.
Оскільки на Великдень буде багато яєць, експерт із правильного харчування радить утилізувати білки в салат. Вони ідеально поєднуються з сиром, тунцем, квасолею – не змінюють смак страви, але покращують її харчову цінність.
З жовтком інша історія. У ньому міститься весь жир і холестерин: один жовток –приблизно 250-260 мг холестерину. Це немало, особливо для людей, у який і ьез цього підвищений рівень холестерину.
Щоб не завдавати удару серцево-судинній системі, дієтологиня радить більше двох цілих яєць на день не вживати.
Вас це може зацікавити: Найбільша помилка під час приготування яєць, яка перетворює їх на отруту