При підвищеному холестерині дехто взагалі відмовляється від яєць. Але враховуючи те, наскільки вони корисні, цього не варто робити. Досить просто готувати їх особливим способом.
Яйця – чудовий варіант для сніданку, обіду чи вечері. Однак проблема в тому, що одне велике яйце містить 186 мг холестерину і 1,2 г насиченого жиру. Для людини, в якої рівень холестерину і так підвищений, всього цього варто уникати, аби не ставити під загрозу здоров’я серця.
Втім, можна приготувати яйце так, щоб воно було багатше на білок, а не на насичений жир.
Для цього достатньо відокремити білки від жовтків і приготувати лише білки. Причому навіть без жиру – не додаючи олію чи вершкове масло. Яєчні білки не містять холестерину та насичених жирів, що робить їх хорошою альтернативою для людей, яким потрібно тримати рівень холестерину під контролем.
Якщо з якихось причин відділяти жовтки від білків для вас не варіант, можна знизити ризики, додавши в цей прийом їжі продукти, які допомагають знизити рівень поганого холестерину і підвищити рівень хорошого.
Зі зниженням холестерину добре можуть воратися продукти з високим вмістом розчинної клітковини, мононенасичених жирів і антиоксидантів.
Наприклад, розчинна клітковина вівса зв’язується з холестерином у тонкому кишечнику та виводить його з організму. Тому невелика порція вівсяних пластівців у поєднанні з вареним яйцем може стати вдалим вибором здорового сніданку.
Також багаті розчинною клітковиною бобові, що робить їх корисним доповненням до дієти.
Авокадо містить мононенасичені жири і підвищує рівень хорошого холестерину, корисного для серця.
Помідори – джерело потужного антиоксиданту лікопіну, який допомагає контролювати рівень поганого холестерину.
Ви можете поєднати ці інгредієнти з яйцем і отримати смачний і корисний сніданок.
Вас це може зацікавити: Скільки яєць можна з’їсти, щоб не піднімався рівень холестерину
Названо продукти, які знижують рівень холестерину не гірше за статини